Ράπιντ τεστ “βρίσκει” αν τα τρόφιμα μας έχουν σαλμονέλα

Ράπιντ τεστ “βρίσκει” αν τα τρόφιμα μας έχουν σαλμονέλα
To κοτόπουλο, όπως και όλα τα κρέατα έχουν βακτήρια που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας. iStock

Τα βακτήρια της σαλμονέλας προκαλούν κοντά στις 10.000.000 περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το χρόνο και περισσότερους από 150.000 θανάτους. Καναδοί επιστήμονες δημιούργησαν τεστ που μπορεί να μας λυτρώσει.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι μια από τις πιο κοινές πηγές τροφιμογενών ασθενειών. Μπορούν να προκαλέσουν σαλμονέλωση που μας ‘προσφέρει’ υδαρή διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες.

Η επώαση γίνεται από 12 έως 36 ώρες και τα συμπτώματα να διαρκούν έως και 7 ημέρες. Η αφυδάτωση είναι επίσης, στην εικόνα.

Αφότου συνέλθουμε, το έντερο μας αγωνίζεται για μήνες για να επανέλθει στις φυσιολογικές του ‘ρυθμίσεις’.

Υπάρχει ο κίνδυνος τα βακτήρια να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε ιστούς του σώματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτιμάται πως η λοίμωξη από σαλμονέλα προκαλεί 93.8 εκατομμύρια περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας κάθε χρόνο, παγκοσμίως και 155.000 θανάτους.

Η πιο γνωστή πηγή μόλυνσης είναι το κοτόπουλο. Δεν είναι βέβαια, η μόνη. Η σαλμονέλα μπορεί να κρύβεται στο μοσχάρι, το χοιρινό, τα αβγά, τα φρούτα και τα λαχανικά έως και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία. Υπάρχει ωστόσο, ένα μεγάλο ζήτημα με την πρόληψη σοβαρών περιστατικών: δεν υπάρχουν κοινές αποτελεσματικές πρακτικές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θέλησαν να δουλέψουν επιστήμονες από τον Καναδά, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν εύκολο τρόπο για να τσεκάρουμε εάν έχουν σαλμονέλα τα τρόφιμα μας.

To τεστ που δείχνει τη σαλμονέλα στα τρόφιμα Wiley Online Librady

 

Η λογική είναι ίδια με αυτήν των ράπιντ τεστ που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για τον Covid-19 και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν όσοι επεξεργάζονται πουλερικά και αυτοί που παρασκευάζουν τρόφιμα.

Η διαφορά με τα υπάρχοντα τεστ είναι πως το προϊόν των Καναδών ερευνητών δίνει το αποτέλεσμα σε μια ώρα. Τα υπόλοιπα χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης, το τεστ βασίζεται σε ένα συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές και αλληλεπιδρά με τα βακτήρια.

“Υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους, ευκολίας και ανάγκης. Εάν είναι φθηνό, αξιόπιστο και εύκολο, γιατί να μην το χρησιμοποιούμε;”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα