Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ και τα “χαμένα” κρούσματα στα σχολεία

Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ και τα “χαμένα” κρούσματα στα σχολεία
Μαθητές με μάσκες σε σχολείο ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μόνο στο βασικό ερώτημα για το πόσοι μαθητές έχουν νοσήσει από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία δεν απάντησε χθες ο ΕΟΔΥ, παρά την πληθώρα των αριθμών που δημοσίευσε.

Θα αρκούσε απλά να αναφερθεί ένας αριθμός ο οποίος να αναφέρει τα κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως και 17 ετών το διάστημα 13-21 Σεπτεμβρίου, για να ενημερωθεί η Ελληνική κοινωνία για το πόσοι είναι οι μαθητές που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό το διάστημα που λειτουργούν τα σχολεία. Παρ’ αυτά τόσο στην επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, όσο και στο επεξηγηματικό κείμενο που εστάλη από το Υπουργείο Υγείας.

Καθημερινά ο οργανισμός δημοσιεύει στην επιδημιολογική έκθεσή του, την ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19. Έχουμε λοιπόν πληροφορίες για τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17, ετών, 18-39 ετών, 40-65 ετών και 65 ετών και άνω.

Εύλογα θεωρεί κανείς ότι οι ανήλικοι σχολικής και προσχολικής ηλικίας βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Μάλιστα είναι σπάνιο να υπάρχουν μαθητές που να είναι άνω των 17 ετών.

Ενώ λοιπόν θα ήταν δόκιμο να δοθούν στοιχεία για τις ηλικίες 4 έως 17 ετών, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στοιχεία ηλικίας μέχρι 18 ετών για την εβδομάδα 13-19/9. Ειδικότερα ανέφερε ότι “Την εβδομάδα αναφοράς (13-19/9), το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Απλή μέθοδος των τριών

Κι εδώ λοιπόν ξεκινάει η διαδικασία υπολογισμών με την απλή μέθοδο των τριών. Για να αντιστοιχούν τα 3.559 στο 24%, τότε το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού εκείνη την εβδομάδα ήταν 14.829. Πρώτη αναντιστοιχία: ο ΕΟΔΥ με βάση τις ημερήσιες εκθέσεις του, δίνει σύνολο 15.627 ήτοι 800 κρούσματα περισσότερα για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ αν τα υπολογίσουμε μέσω του ποσοστού θετικότητας, προκύπτουν 14.927.

Συνεχίζουμε και πάλι τους λογαριασμούς. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το 24% είναι αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το ποσοστό που αντιστοιχούσε την προηγούμενη εβδομάδα. Αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν είναι σύνηθες τη διαφορά ανάμεσα σε δύο ποσοστά να την καταγράφουμε με …τρίτο ποσοστό, καταλήγουμε στο ότι, την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών αποτελούσαν το 21% των συνολικών καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Με βάση λοιπόν τις επιδημιολογικές εκθέσεις προκύπτει ότι τα συνολικά κρούσματα την εβδομάδα 6-12/9 ήταν 15.206 ή με βάση το επίσημο ποσοστό θετικότητας στα τεστ, 14.420. Θεωρούμε ασφαλέστερο το τελευταίο νούμερο και έτσι διαπιστώνουμε ότι τα συνολικά κρούσματα σε άτομα 4-18 ετών ήταν περίπου 3030.

Μετά από όλα τα παραπάνω φαίνεται καθαρά μια αύξηση σχεδόν 20% στα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και πολύ πιθανό ο ΕΟΔΥ να μην ήθελε να γνωστοποιήσει το ακριβές νούμερο. Κάτι βέβαια που δεν θα μπορέσει να κάνει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχει δε μια ακόμη παράμετρος. Οι σημερινοί 18ρηδες ήταν μαθητές κατά την προηγούμενη χρονιά. Εκτιμάται δε ότι πολλοί από αυτό το καλοκαίρι μετά το πέρας μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς ήταν αρκετά απρόσεκτοι και καταγράφηκαν σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το να εντάσσεις λοιπόν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στο δείγμα που συγκρίνεις (κάτι που κάνει ο ΕΟΔΥ συγκρίνοντας σημερινά δεδομένα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 με τα αντίστοιχα του καλοκαιριού) ίσως και να μη δείχνει την πραγματική εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων στους μαθητές που βρίσκονται τώρα στα θρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα