Self test: Κλεφτοπόλεμος κυβέρνησης – φαρμακείων για τη διάθεση

Self test: Κλεφτοπόλεμος κυβέρνησης – φαρμακείων για τη διάθεση
Self test για κορονοϊό σε φαρμακείο της Αθήνας, 7 Απριλίου 2021. Eurokinissi

Σε μέγα ζήτημα για την πανδημία έχει αναχθεί το θέμα της διάθεσης των self test, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Κυβέρνηση και φαρμακεία- να οδηγούνται σε μετωπική.

Αν και προτεραιότητα της Κυβέρνησης στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας κορονοϊού αποτελεί η πορεία των εμβολιασμών, η διάθεση των δωρεάν self test για όσους τα δικαιούνται έχει εξελιχθεί σε ένα μικρό πονοκέφαλο. Τα self test θεωρούνται για ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού βασικό τεκμήριο για να εργαστούν και φυσικά ο πληθυσμός αυτός ουδόλως ενδιαφέρεται αν θα τα προμηθευτεί δωρεάν από το φαρμακείο ή από οπουδήποτε αλλού. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αγοραστεί άλλα 22 εκατομμύρια τεστ από την κινεζική εταιρεία που είχε αγοραστεί και η προηγούμενη παρτίδα των 18 εκατομμυρίων.

Την υποχρεωτικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, την επέβαλε φυσικά η Κυβέρνηση επιβάλλοντας και τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία. Όμως τα φαρμακεία δεν θεωρούν ότι πρέπει να υποκαθιστούν τις δημόσιες υγειονομικές αρχές στην υποχρέωσή τους να ελέγχουν την πορεία της επιδημίας.

Μεταξύ των δύο πλευρών λοιπόν ξεκίνησε ένας “κλεφτοπόλεμος” με την Κυβέρνηση να σημειώνει έμμεσα ότι “αν δεν τα δώσετε εσείς δωρεάν θα βρούμε άλλα κανάλια διανομής” και τους φαρμακοποιούς να λένε ότι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν δεν μπορεί να διατίθεται από άλλο κανάλι το οποίο δεν εποπτεύεται από επαγγελματία υγείας.

Χθες, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος, ζήτησαν τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

“Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να συζητήσει επί του ανωτέρω αιτήματος της Πολιτείας” σημειώνει η ανακοίνωση.

Θα διατεθούν από τα σούπερ μάρκετ;

Ιδιαίτερα έντονη είναι η φημολογία για διάθεση των self test από άλλα κανάλια διανομής όπως πχ τα super market. Μια τέτοια κίνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΦ θα μπορούσε να γίνει άμεσα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανακοίνωσε η κα Αντιόπη Πάνου, προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου HealthIT Conferenceα στην ΗΔΙΚΑ – η οποία ελέγχει την ηλεκτρονική συνατγογράφηση μέσω της οποίας δίνονται και τα self test- έχει ήδη προβλεφθεί μια ειδική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορεί να γίνεται η διανομή των self tests και από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα κανάλια λιανικής, μετά την 1η Ιουλίου.

Η Κυβέρνηση λοιπόν είναι έτοιμη γι’ αυτή την εκδοχή.

Εκείνο το οποίο όμως φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τα φαρμακεία, δεν είναι το ζήτημα για το τι γίνεται με τα δωρεάν self test για τα οποία λαμβάνουν 0,27 ευρώ για το καθένα από το Δημόσιο. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με εκείνα τα τεστ τα οποία εμπορεύονται τα φαρμακεία σήμερα με κόστος 5-7 ευρώ.

Πολλοί συμπολίτες μας ακόμη και εμβολιασμένοι, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ προκειμένου να παραβρεθούν σε κάποια συγκέντρωση με άλλα άτομα. Φυσικά η λύση του self test είναι ιδιαίτερα οικονομική έναντι του rapid και φυσικά πιο άμεση.

Επίσης, με δεδομένη την πορεία των εμβολιασμών, ολοένα και λιγότεροι θα δικαιούνται self test δωρεάν. Όμως για πολλές δραστηριότητες, όπως για μετακινήσεις αλλά και για τη δική του ασφάλεια κάθε μη εμβολιασμένος πολίτης, θα αναζητήσει τη αγορά ενός αυτοδιαγνωστικού test. Η αγορά δεν φαίνεται να είναι μικρή και το να “φύγει” από το δίκτυο των φαρμακείων θα είναι πλήγμα για τα τελευταία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα