Σεξ: Το μέγεθος μετράει και στο γυναικείο οργασμό

Young couple engaged in sexual intercourse
Young couple engaged in sexual intercourse GETTY IMAGES

Αν το μέγεθος μετρά στο ανδρικό μόριο, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στο γυναικείο γενετήσιο όργανο. Το NEWS 247 μιλά με τη σεξολόγο Κυράνα για την ανατομία του γυναικείου οργασμού

Πολλές φορές θα ακούσετε να μιλούν για το μέγεθος στον άνδρα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σεξ, όσο κι αν αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η υπόθεση όμως γυναικείος οργασμός σπάνια έχει αποδοθεί στο μέγεθος της κλειτορίδας.

Η σεξολόγος Εύη Κυράνα μιλά στο NEWS 247 για τον τρόπο που επηρεάζει την σεξουαλική επαφή το μέγεθος της κλειτορίδας, αλλά και για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο λεγόμενο κλειτοριδικό και τον κολπικό οργασμό.

Οργασμός και μέγεθος της κλειτορίδας

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για τον ρόλο του μεγέθους της κλειτορίδας, αλλά για τον ρόλο του μεγέθους του πέους. Σύμφωνα όμως με μελέτη που βασίστηκε στην αξιολόγηση 30 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη,  οι γυναίκες με προβλήματα οργασμού είχαν μικρότερο μέγεθος κλειτορίδας. Επιπλέον, φαίνεται πως σε αυτές τις γυναίκες υπήρχε μεγαλύτερη απόσταση της κλειτορίδας από το άνοιγμα του κόλπου.

Αντίθετα, οι γυναίκες που μπορούσαν να έρχονται σε οργασμό είχαν μεγαλύτερη κλειτορίδα και μικρότερη απόσταση αυτής από το άνοιγμα του κόλπου. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης συμφωνούν με εκείνα προηγουμένων που υποστηρίζουν ότι η κλειτορίδα παίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη οργασμού.

Η γυναικεία ερωτική λειτουργία είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, βιολογικών, ανατομικών, ψυχολογικών και παραγόντων που έχουν να κάνουν με τη σχέση της γυναίκας.  Για παράδειγμα, η δυνατότητα της γυναίκας να μπορεί να διατηρεί την προσοχή της εστιασμένη στα σεξουαλικά ερεθίσματα, το να νιώθει άνετα με το σώμα της, το να γνωρίζει τι την ευχαριστεί αλλά και το να νιώθει συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφό της είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με τον γυναικείο οργασμό. Επιπλέον, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι πιο ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες για τις γυναίκες είναι αυτές στις οποίες νιώθουν να συνδέονται με κάποιον και δεν οφείλονται αποκλειστικά στον οργασμό.

Κολπικός ή κλειτοριδικός οργασμός;

Τελικά, έχει σημασία για τη μέγιστη σεξουαλική απόλαυση το... επίκεντρο του οργασμού στο γυναικείο σώμα; Ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πιο έντονοι οργασμοί δεν διέφεραν από τους λιγότερο δυνατούς ως προς το πώς δημιουργήθηκαν. Δηλαδή, η προέλευση του οργασμού από τον ερεθισμό των έξω γεννητικών οργάνων δεν δημιουργούσε μεγαλύτερη ή λιγότερη ευχαρίστηση συγκριτικά με τον οργασμό που δημιουργούνταν με την κολπική διείσδυση.

Ωστόσο, οι γυναίκες που περιέγραψαν πιο έντονο οργασμό είχαν αξιολογήσει τη σχέση τους με τον σύντροφο πιο θετικά. Η ποιότητα της σχέσης, λοιπόν, επηρεάζει την ευχαρίστηση του οργασμού. Επιπλέον, οι γυναίκες που περιέγραψαν τον οργασμό ως υψηλό σε ευχαρίστηση ανέφεραν πως η αίσθησή του πήγαζε από όλο το σώμα, κάτι που δεν αναφέρθηκε από τις γυναίκες με τον οργασμό μέτριας ή χαμηλής ευχαρίστησης.

Ποιος είναι όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε κολπικό οργασμό;

Μελέτη σε 1.000 γυναίκες θέλησε να διακρίνει παράγοντες που σχετίζονται με την επίτευξη κολπικού οργασμού. Από όλους τους παράγοντες που μελετήθηκαν, η εστίαση της προσοχής στις αισθήσεις του κόλπου κατά τη διείσδυση ήταν ο παράγοντας με την πιο ισχυρή σχέση με την επίτευξη κολπικού οργασμού.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι σύμφωνο και με άλλες μελέτες που υποστηρίζουν τον κεντρικό ρόλο της προσοχής για τη γυναικεία διέγερση. Ωστόσο, ξέρουμε πια πως όταν η γυναίκα καταλαμβάνεται από άγχος επίτευξης οργασμού αποσπάται η προσοχή της από τις αισθήσεις της, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να φθάσει στην κορύφωση.

*Η Εύη Κυράνα είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, www.kyrana.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σεξ: Οι γυναίκες δηλώνουν ξεκάθαρα πως εκείνο που μετράει δεν είναι το μήκος

SHARE: