Έκθεση ΠΟΥ για Ελλάδα: Μολύνονται με AIDS για να παίρνουν επίδομα 700 ευρώ

Έκθεση ΠΟΥ για Ελλάδα: Μολύνονται με AIDS για να παίρνουν επίδομα 700 ευρώ

Πώς η πολιτική λιτότητας αύξησε δραματικά τον αριθμό οροθετικών στη χώρα μας, τις αυτοκτονίες, τις κλοπές και τους φόνους. Οροθετικοί στην αναμονή για ένα επίδομα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις σε νέα έκθεση του ΠΟΥ

Το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και η ταχύτερη ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα της ηρωίνης είναι ο στόχος των ναρκομανών που μολύνονται με AIDS, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση σοκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Η αναφορά αυτή κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γενικεύεται παρουσιάζοντας τους Έλληνες να επιλέγουν την αυτομόλυσνη, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στην ειδική αναφορά για την Ελλάδα και τις εμπειρίες από την οικονομική κρίση, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει:

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% μεταξύ 2007 και 2009 και επιπλέον 25% το 2010, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μία περαιτέρω αύξηση 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας επίσης αυξήθηκαν, ειδικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Φόνοι και κλοπές διπλασιάστηκαν. Οι μολύνσεις με AIDS και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου τις μισές από αυτές τις μολύνσεις να είναι εκκούσιες, προκειμένου τα άτομα να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και να ενταχθούν ταχύτερα στα προγράμματα απεξάρτησης με υποκατάστατα.

Η πορνεία επίσης είναι σε έξαρση, πιθανώς λόγω των μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών.

Η πρόσβαση στην Υγεία έχει περιοριστεί, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περικοπεί κατά περίπου 40% και εκτιμάται ότι θα χάσουν τη θέση τους 26.000 εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, μεταξύ τους 9.100 γιατροί.

Αυτές οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα αποτελούν προειδοποίηση για άλλες χώρες που υφίστανται σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ τους την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Αποτελούν επίσης ένδειξη ότι είναι ανάγκη να βρεθούν κεφάλαια για τις κυβερνήσεις, ώστε να εξυγιανθούν οι οικονομίες χωρίς να υπονομεύονται οι ιδιαίτερα αναγκαίες επενδύσεις στην υγεία.

Έκθεση ΠΟΥ για Ελλάδα: Μολύνονται με AIDS για να παίρνουν επίδομα 700 ευρώ
SHARE: