Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ανήλθε σε τρίτη αιτία θανάτου

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ανήλθε σε τρίτη αιτία θανάτου
Η τακτική σπιρομέτρηση αποτελεί τη βασική εξέταση για την ΧΑΠ 123rf

Βασική αιτία εκδήλωσης της ασθένειας αποτελεί το κάπνισμα καθώς 8 με 9 στους 10 που θα νοσήσουν είναι καπνιστές.

Θα μπορούσε, να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος“. Με τα συγκεκριμένα λόγια ο κ. Νικόλαος Κουλούρης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», θέλησε να περιγράψει την άμεση σύνδεση της Χ.Α.Π. με το κάπνισμα και την ανάγκη ευαισθητοποίησης έναντι της νόσου. Επισημαίνεται, ότι η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Χ.Α.Π. Την νόσο η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου διεθνώς με περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούρη το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π. (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία, όσο και συνολικά τα συστήματα υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν, ότι το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, με το 50% αυτών να αφορά αφορά στη Χ.Α.Π.

Σημειώνεται όιτ οι ασθενείς με Χ.Α.Π. πάσχουν και από άλλα σημαντικά νοσήματα. Συγκεκριμένα το 40% από καρδιαγγειακά νοσήματα, το 10% από διαβήτη, το 42% από υπέρταση και το 19% από οστεοπόρωση.

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.Π.Ε, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη σειρά του δήλωσε ότι “Τα τελευταία 20 έτη, ο συνδυασμός της αλλαγής φιλοσοφίας και η προσθήκη φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων έδωσε στην αντιμετώπιση της νόσου ένα άλλο πρόσωπο, λιγότερο αναποτελεσματικό και περισσότερο δημιουργικό. Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων καθώς και η ευρεία εφαρμογή των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της Χ.Α.Π. Παραμένει, όμως, μια νόσος με υψηλή επίπτωση σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που περιλαμβάνει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με καπνιστική συνήθεια. Η επίπτωση αυτή για τον ελληνικό χώρο ανέρχεται περίπου στο 8-10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της Ε.Π.Ε. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της Χ.Α.Π είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου.

Επίσης ο κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χ.Α.Π. ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται μέχρις αδυναμίας του να βγει από το σπίτι, να εργαστεί, να ζήσει εν τέλει μία φυσιολογική για την ηλικία του καθημερινότητα. Η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική πτωτική πορεία, βοηθώντας τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα, να ζουν σχεδόν φυσιολογικά, να εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να αποφύγουν τις παροξύνσεις και τις νοσηλείες και πάνω από όλα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα