Στήριξη της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ στις πρωτοβουλίες Κικίλια

Στήριξη της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ στις πρωτοβουλίες Κικίλια
Από τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. sotiris kypraios

Ποια ήταν η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Υγείας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε.

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Υγεία σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αναφορικά με το ευρύ σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου (EU Cancer Plan), αποτέλεσαν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, για τις οποίες η Επίτροπος ανέφερε ότι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι αρμόδιοι να τοποθετηθούν είναι οι Έλληνες επιστήμονες και ότι υπάρχει επαγρύπνηση, ενώ η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με όλες τις χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Ο κ. Κικίλιας έθεσε υπόψη της κας Κυριακίδου τους τομείς που αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την πρόληψη από την παχυσαρκία με την ορθή διατροφή και την φυσική άσκηση, όπως και για την κατανάλωση αλκοόλ.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Υγεία είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις επιλογές και προσπάθειες που κάνει.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας, με την Ευρωπαία Επίτροπο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό και πώς θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στο ζήτημα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ

“Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την Ελληνική Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά ως Υπουργό Υγείας, που έχουμε στη χώρα μας την κυρία Επίτροπο, την κυρία Κυριακίδου, την οποία σεβόμαστε ιδιαιτέρως και χαιρόμαστε πολύ που έχει αναλάβει αυτό το κρίσιμο και πολύ ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα και μάλιστα αυτά τα οποία είναι και για εμάς πρώτης προτεραιότητας, όπως αυτό του καρκίνου και μια δέσμης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής νόσου. Είμαστε και θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και σε μόνιμη επικοινωνία. Την ευχαριστώ για την πρόσκλησή της να την επισκεφθώ στις Βρυξέλλες, την οποία φυσικά και αποδέχομαι. Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα πλάνα και τις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια σε πολλά σοβαρά θέματα. Βλέπετε, η επικαιρότητα σε σχέση με την Υγεία πάντα “τρέχει”.

Σ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

“Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, στη συνάντηση με τον φίλο Υπουργό. Είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία. Συζητήσαμε πολλά θέματα, ο Υπουργός χειρίζεται ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κάθε πολίτη και όπως και το δικό μας χαρτοφυλάκιο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων είναι το χαρτοφυλάκιο που αγγίζει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, θέματα που αφορούν την ανάγκη να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών και όχι μόνο. Όπως είπε και ο Υπουργός, θα είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή και συνεργασία και σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται ήδη στην Ελλάδα – και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειες αυτές – με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, μέσα από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Θα είμαστε στη διάθεσή του, ώστε πραγματικά να δούμε να αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα τα οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη και ασθενή. Για εμάς η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν ποιότητα και αξιοπρέπεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αυτό είπαμε μαζί και αυτό θα είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, όπως είπε και ο Υπουργός, της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που οργάνωσε σήμερα επίσκεψη στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκεί με τους γιατρούς, το προσωπικό και τους ασθενείς, βλέποντας και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται, ακούγοντας και για τα προβλήματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα