Σύψας: “Κάμψη της επιδημίας σε 10 μέρες αν εφαρμόσουμε τα μέτρα”

Σύψας: “Κάμψη της επιδημίας σε 10 μέρες αν εφαρμόσουμε τα μέτρα”
Στιγμιότυπα από τον αρχαιολογικό χώρο της οδού Άρεως στο Μοναστηράκι Eurokinissi

"Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων, την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι" τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. Ενδεχομένως από την Α΄ δημοτικού η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, όπως είπε.

Την προσοχή σε όλους, μικρούς και μεγάλους, για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό επέστησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν συμμορφωθούμε με τα απαιτούμενα.

”Το σωστότερο μέτρο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό. Να είστε σίγουροι πως αν εφαρμόσουμε τα μέτρα η επιδημία θα καμφθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα, μέσα σε 10 μέρες”, τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα τονίζοντας πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, όπως οι ηλικιωμένοι, ανέφερε ο καθηγητής. ”Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με δύο οίκους ευγηρίας, καθώς τα γηροκομεία δεν μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε μια γυάλα, αλλά αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας. Δυστυχώς ο ιός πάει και στα γηροκομεία, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν και οι αθώοι”.

Αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους, εστίασε στο γεγονός ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. ”Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ότι ο ιός διασπείρεται με αυτές τις συμπεριφορές και αργά ή γρήγορα θα φτάσει στις ευπαθείς ομάδες”.


Επιπλέον, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι υπάρχει και μια 2η πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης και μαστίζεται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο κόσμος που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά: ”προστατέψτε τους αδύναμους και τους ευπαθείς, δεν έχετε κανένα λόγο να τους βάλετε σε κίνδυνο, πιστεύοντας κάποιες ανύπαρκτες θεωρίες, ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει”.

Τέλος, όσο αφορά τα σχολεία τόνισε πως ο ΠΟΥ επιτρέπει τη χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 3 ετών. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση, θα πάρουμε την εισήγηση των παιδιάτρων για να δούμε από ποια ηλικία και μετά θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα. Ενδεχομένως να είναι από την πρώτη δημοτικού, μπορεί και από την τρίτη. Αύριο, θα πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία υπάρχουν. Η εμπειρία μας βέβαια από Σκανδιναβικές χώρες που τα σχολεία άνοιξαν με υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι πολύ θετική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα