Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Κάψουλες συμπληρωμάτων με ιχθυέλαιο. pixabay

Μελέτη διαπιστώνει ότι η υψηλή περιεκτικότητα των ιχθυελαίων σε Ω3 λιπαρά έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα.

Οι άνδρες που καταναλώνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό τη γονιμότητά τους, αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Ειδικότερα, μετά από εξέταση δεδομένων 1.700 νεαρών ανδρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφή με ιχθυέλαιο συσχετίστηκε με την εμφάνιση υψηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων, καλύτερη λειτουργία των όρχεων και βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που συμβάλλουν στην ανδρική γονιμότητα.

Ενώ όλοι οι άντρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους, η θετικότερη επίδραση εντοπίζεται σε αυτούς όπου έχουν διαγνωστεί με κακή ποιότητα σπέρματος, αναφέρει η συμμετέχουσα συγγραφέας της μελέτης Tina Kold Jensen, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, στο Odense.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια: “Η σύνθεση της μεμβράνης των κυττάρων του σπέρματος με πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα είναι κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία τους”. Η μεμβράνη των κυττάρων σπέρματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της γονιμοποίησης. Τα εν λόγω λιπαρά με το πέρασμα των ετών δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο το οργανισμό καθώς το σπέρμα ωριμάζει και γι’ αυτό θα πρέπει να προέλθουν από τη διατροφή”.

Για να εξερευνήσουν το ενδεχόμενο επίδρασης του ιχθυελαίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στην ανδρική γονιμότητα, η Jensen και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από 1700 νεαρούς άνδρες μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2012 και 31 Δεκεμβρίου 2017. Οι άνδρες αυτοί υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών στρατολόγησης της Δανίας. Κατά τη διάρκεια των ιατρικών ραντεβού τους, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση, παρέδωσαν δείγμα σπέρματος και αίματος. Επίσης ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής, τον τρόπο ζωής καθώς και για θέματα υγείας, και ειδικότερα για την υγεία των γεννητικών οργάνων και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Επίσης οι νεαροί στρατιώτες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση μαριχουάνας και αν οι μητέρες τους είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων από τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν καταναλώσει συμπληρώματα ιχθυελαίου σε λιγότερες από 60 ημέρες τους τελευταίους τρεις μήνες είχαν ποσότητα σπέρματος που ήταν 0,38 mL μεγαλύτερη από εκείνους που δεν έλαβαν συμπληρώματα. Οι δε άνδρες που κατανάλωναν ιχθυέλαιο σε 60 ή περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν αντίστοιχα ποσότητα 0,64 mL υψηλότερη από τους άνδρες που δεν χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα.

Οι άνδρες που κατανάλωναν ιχθυέλαιο είχαν επίσης υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από αυτούς που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα. Επιπλέον, είχαν υψηλότερα ποσοστά σπερματοζωαρίων που κινούνταν στην ευθεία και είχαν γενικότερα υγιέστερα σχήματα.

Η νέα μελέτη είναι ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι εξέταζε τους άνδρες από τον γενικό πληθυσμό που ήταν νέοι και υγιείς, δήλωσε ο Albert Salas-Huetos, ερευνητής της μονάδας ουρολογίας, ανδρολογίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Salt Lake City, σχολιάζοντας τη νέα μελέτη. “Επειδή όμως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και της λειτουργίας των όρχεων”, δήλωσε παράλληλα. “Αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης που θα μπορούσε να ωθήσει άλλους επιστήμονες στο να κάνουν μια καλά σχεδιασμένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα