Θύελλα αντιδράσεων για το γλέντι στον Ερυθρό Σταυρό – “Υπάρχει θέμα με τις επιλογές διοικητών”

Διαβάζεται σε 6'
Θύελλα αντιδράσεων για το γλέντι στον Ερυθρό Σταυρό – “Υπάρχει θέμα με τις επιλογές διοικητών”
PRINT SCREEN / X

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τη διοικήτρια του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» να χορεύει με ζωντανή ορχήστρα και δίπλα να περνούν φορεία με ασθενείς.

Δριμεία κριτική ως προς τον τρόπο που διορίζονται οι διοικητές στο ΕΣΥ ασκεί, μέσω ανάρτησής του, ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή (Department of Cancer and Surgery) του Imperial College London, Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή το γλέντι που στήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Στη θέα των απαράδεκτων εικόνων, που αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη ενσυναίσθησης όσων συμμετείχαν σε αυτό, ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι «υπάρχει θέμα με τις επιλογές διοικητών στα νοσοκομεία».

Προσθέτει, δε, ότι «σε λίγους μήνες θα γίνει αξιολόγηση των διοικητών και επιλογή των διοικήσεων με νέα κριτήρια. Ελπίζω αυτή τη φορά να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. Γιατί στο ΕΣΥ χρειαζόμαστε τους καλύτερους που μαζί με καλούς γιατρούς και νοσηλευτές να μπορούν να προστατεύσουν την υγεία μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«H φωτογραφία είναι από κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας με τη διοικήτρια να χορεύει ενώ πίσω ακριβώς περνούσαν φορεία με ασθενείς. Διατάχθηκε, σωστά, άμεσα ΕΔΕ. Υπάρχει, όμως, θέμα με τις επιλογές διοικητών στα νοσοκομεία. Σε λίγους μήνες θα γίνει αξιολόγηση των διοικητών και επιλογή των διοικήσεων με νέα κριτήρια. Ελπίζω αυτή τη φορά να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. Γιατί στο ΕΣΥ χρειαζόμαστε τους καλύτερους που μαζί με καλούς γιατρούς και νοσηλευτές να μπορούν να προστατεύσουν την υγεία μας.

Όμως, στο ΕΣΥ δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με τις διοικήσεις. Το σημερινό σύστημα υγείας έχει, προ πολλού, εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές και μελλοντικές μας ανάγκες, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και φροντίδας σε όλους, και όχι μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ήταν προεκλογικά κεντρική προτεραιότητα των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικά κομμάτων. Είναι ακόμη;».

 

Σφοδρές αντιδράσεις και χυδαίες δικαιολογίες για το γλέντι

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και υπουργός Υγείας επιχειρούν να «ξεμπλέξουν» με το ζήτημα, διατάσσοντας –με πολύ μεγάλη καθυστέρηση καθώς το περιστατικό είχε λάβει χώρα πριν τα Χριστούγεννα– τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελπινίκης Ταβιανάτου, η οποία εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο στο επίκεντρο του χορού.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Αριστερά μετά τις «αδιανόητες εικόνες», όπως τις χαρακτηρίζει.

Στην ανακοίνωση, η Νέα Αριστερά αναφέρει τα εξής: «Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα μια δύσκολης συνθήκης, καθώς τα ανησυχητικά στοιχεία από την νέα έκρηξη του κορονοϊού και των ιώσεων αναμένεται να μεταφραστούν σε μια νέα περίοδο δοκιμασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν θωράκισε το δημόσιο νοσοκομείο αλλά το οδήγησε στην κατάρρευση ακόμα και σε περίοδο πανδημίας.

Οι σημερινές αδιανόητες σκηνές στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταύρος αποδεικνύουν, για μια ακόμα φορά, την κυβερνητική υποκρισία για τον δήθεν διορισμό «αξιοκρατικών διοικήσεων». Η απομάκρυνση της εκλεκτής της Νέας Δημοκρατίας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το υπουργείο Υγείας.

Αναμένουμε την αυτοκριτική του και κυρίως να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την ανασυγκρότηση του νοσοκομείου. Μερικές φορές το γελοίο απλά αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος: την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Όλη η Ελλάδα θαύμασε το βίντεο με τους χορούς και τα γλέντια στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο” εν μέσω εφημερίας και με τα φορεία να περνούν με ασθενείς, μέσα από την αυτοσχέδια πίστα και μπροστά από χορευτές και όργανα» αναφέρει σε δήλωσή του ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζητά την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απομάκρυνση της διοικήτριας.

Στη δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Για μια ακόμα φορά οι άριστοι του Κ. Μητσοτάκη απέδειξαν ότι δεν έχουν καμιά ενσυναίσθηση, μιας και το χορό έσερνε η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Ταβιανάτου» και εξηγεί: «Η κ. Ταβιανάτου δεν είναι τυχαία, αντιθέτως αποτελεί μια καθαρά κομματική επιλογή. Μπορεί μα μην διαθέτει τα τυπικά προσόντα για Διοικήτρια, μιας και πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας με πτυχίο κοινωνιολογίας από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, διαθέτει, όμως, όλες εκείνες τις δεξιότητες που χαρακτηρίζουν τους άριστους του Κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, σχολίασε το περιστατικό μιλώντας για «κομματικό» διορισμό της διοικήτριας και ζητώντας «πειθαρχική τιμωρία».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «το θέαμα της μουσικής διαπασών, της ζωντανής ορχήστρας (!) αλλά και της Διοικήτριας κυρίας Ελπινίκης Ταβιανάτου να ηγείται μετά ζέσης του χορού, ενώ λίγα μέτρα παραπίσω διέρχεται φορείο με ασθενή περικλείει ολόκληρη την Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ διερωτάται «πόσο άραγε κόστισε η εκδήλωση με τη ζωντανή ορχήστρα και ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου πολυτελούς εξόδου;», αφού, όπως σημειώνει, «η Κυβέρνηση Α.Ε αρέσκεται στους δείκτες, τα ποσοστά και τα οικονομικά στοιχεία».

Στο μεταξύ, την επομένη της ανακοίνωσης της ΕΔΕ για το περιστατικό, η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Βούλα Γεωργάκη, προχώρησε σε παρέμβαση μέσω του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, δίνοντας τη δικιά της θέση για όσα συνέβησαν.

Υποστήριξε ότι πρόκειται περί διαστρέβλωσης της κατάστασης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την οργή και τη λύπη των εργαζομένων «που όλα τα χρόνια στήνουν πλάτη». Σύμφωνα με την ίδια «δεν είναι τα πράγματα έτσι. Είμαι 18 χρόνια πρόεδρος και 35 χρόνια εργαζόμενος. Η γιορτή διεξάγεται κάθε χρόνο. Δεν ήταν όπως το παρουσιάζουν, είναι απόλυτα στημένο».

Όπως είπε στη συνέχεια, στη γιορτή ακούστηκαν κάλαντα και ποιήματα και προς το τέλος ζήτησαν οι εργαζόμενοι να χορέψουν δύο τραγούδια, ενώ για τον χώρο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είπε ότι είναι διοικητικές υπηρεσίες και δεν έχει σχέση με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πως το νοσοκομείο δεν ήταν σε εφημερία.

Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν η δήλωση πως η ασθενής «η ασθενής ζήτησε να περάσει για να λάβει μέρος και να ακούσει τα κάλαντα», σημειώνοντας πως τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα