Τσιόδρας: Με επιστημονικό τρόπο θα μηδενίσουμε τον ιό στην Ξάνθη

Τσιόδρας: Με επιστημονικό τρόπο θα μηδενίσουμε τον ιό στην Ξάνθη
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

"Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα καταστήματα στην περιοχή, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα", είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έσπευσε μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά στην Ξάνθη.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΟΔΥ, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό των προσωπικών επαφών, όπως συνέβη και κατά την πρώτη περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, προτάσσει για την περίπτωση της Ξάνθης ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να περιοριστεί επέκταση της επιδημίας. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι “θα μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και θα τον μηδενίσουμε όπως έχουν κάνει και άλλες περιοχές στον κόσμο” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σημείωσε ακόμη ότι ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην περιοχή και θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος του πληθυσμού από τις Κινητές Ομάδες Υγείας σε πολλαπλά σημεία. “Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται ομόνοια, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια απ’ όλους και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το μήνυμα. Υπήρχε δυστυχώς μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες. Το καταλαβαίνω. Υπήρχε μία κόπωση του πληθυσμού, μία κούραση απ’ όλους αλλά είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη”.

Ο κ. Τσιόδρας απέδωσε την εμφάνιση του αριθμού των κρουσμάτων στη χαλάρωση αλλά και στη μεταδοτικότητα του ιού από ασυμπτωματικούς. Όπως είπε και τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν είναι στενές επαφές ατόμων που νοσηλεύονται και δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα. “Οι κλειστοί χώροι είναι οι κύριοι χώροι που μεταδίδεται ο ιός. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θα πάμε να ελέγχουμε όλο τον πληθυσμό, όποιον θέλει, αλλά το πιο σημαντικό είναι όσοι έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται” ανέφερε.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα καταστήματα σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι συστάσεις και να φερθούν σωστά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής μετέβησαν στην Ξάνθη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με ελικόπτερο Super Puma του ΠΣ για τον συντονισμό της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στην περιοχή για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα όπου θα δοθεί η “μάχη” και αυτού που ζητείται είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους. “Δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο για να ανησυχούν οι κάτοικοι. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, αν τα τεστ γίνουν, υπάρχει η συνεργασία που υπήρχε μέχρι τώρα νομίζω δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”, ανέφερε ο υφυπουργός.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι εδώ. Πρέπει σε όλη τη χώρα να είμαστε προσεχτικοί, να είμαστε σε αφύπνιση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αφύπνιση. Τα επόμενα 24ωρα θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και στους 4 δήμους της Ξάνθης”., είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα εξελίσσονται τις επόμενες μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα