Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Με βήμα αργό η προσπάθεια για περιορισμό των “ουρών της ντροπής”

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Με βήμα αργό η προσπάθεια για περιορισμό των “ουρών της ντροπής”
Φαρμακοποιός δίνει φάρμακα σε πελάτη 123rf.com

Τι αναφέρουν εκπρόσωποι των ασθενών, των κλινικών και του ΕΟΠΥΥ 6 εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της διάθεση ακριβών φαρμάκων από τις κλινικές.

Κεντρική θέση στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αλλά και στις εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεών της για την Υγεία, αποτέλεσε η εφαρμογή μέτρων για την μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, στη λήψη των φαρμάκων τους από τα περίπου 30 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με σύνθημα «βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να μεθοδευτεί άμεσα ένα σχέδιο που να απαλλάσσει, ειδικά τους ογκολογικούς ασθενείς, από την πολύωρη αναμονή για την εξασφάλιση του φαρμάκου τους από συγκεκριμένο κανάλι.

Το πρώτο βήμα έγινε όταν στις 5 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του οργανισμού παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, όταν υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ώστε οι κλινικές της Αττικής να μπορούν να λαμβάνουν τα θεραπευτικά σκευάσματα για λογαριασμό των ασθενών τους. Σε πρώτη φάση οι κλινικές θα μπορούσαν να απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να παίρνουν σκευάσματα που αφορούν σε ασθενείς με καρκίνο και πολλαπλή σκλήρυνση. Όμως από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.

Μέχρι σήμερα στη διαδικασία αυτή έχουν ενταχθεί ελάχιστες κλινικές, εκ των οποίων βέβαια ο όμιλος Υγεία που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην εν λόγω «αγορά». Από κει και πέρα οι ουρές στα φαρμακεία ακόμη διατηρούνται. Όπως σημειώνει εκπρόσωπος μεγάλης κλινικής, η διαδικασία δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί απλά επειδή υπεγράφη το μνημόνιο καθώς υπάρχει ανάγκη για διευκρινίσεις αλλά και να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες τεχνικές αλλαγές στα συστήματα των κλινικών. Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει και το ζήτημα να γίνει συνείδηση στον ίδιο τον ασθενή να δώσει τη σχετική συγκατάθεση μέσω εξουσιοδότησης που απαιτεί πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής από ΚΕΠ η Αστυνομικό Τμήμα.

Παράλληλα σύμφωνα με ομάδες ασθενών, το να απαλλαγούν από την αναμονή για το σκεύασμα της κύριας θεραπείας, δε σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να επισκεφτούν και πάλι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καθώς η σχετική λίστα φαρμάκων που έχει δοθεί στις κλινικές είναι περιορισμένη.

Ο ΕΟΠΥΥ από την πλευρά του επισημαίνει ότι έχει πλήρως οργανώσει το σύστημα του και επίσης σε συνεργασία με τις κλινικές επιδιώκεται η αύξηση της λίστας των φαρμάκων και για άλλες ασθένειες. Αναφέρει ακόμη ότι παρά τις αναφορές για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων, προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Από την άλλη μεριά οι γιατροί αλλά και πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι πολλές φορές το θέμα δεν είναι η ταλαιπωρία στις ουρές αλλά το αν θα εγκριθεί από τις σχετικές επιτροπές η διάθεση ενός φαρμάκου και κατά πόσο αυτό θα υπάρχει στο φαρμακείο. Υπάρχουν δραματικά παραδείγματα απόρριψης αιτημάτων για τη χορήγηση φαρμάκων, η οποία θεωρείται ότι αποδίδεται στη διάθεση των επιτροπών να είναι ιδιαίτερα αυστηρές στις εγκρίσεις. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι χθες ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε απόφαση με την οποία την οποία τροποποιείται ο κατάλογος των γνωμοδοτούντων ιατρών που συμμετέχουν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι η διάθεση και προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι προς το σωστό δρόμο, όμως ακόμη χρειάζεται χρόνος. Να αναφερθεί ακόμη ότι και ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με το φαρμακείο που τους εξυπηρετεί, ώστε να πηγαίνουν τη σωστή ώρα και αφού έχουν ενημερωθεί ότι το φάρμακό τους βρίσκεται ήδη στο φαρμακείο.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version