Ξέρεις πώς να αναγνωρίσεις τον έρπητα στο σώμα σου;

Ξέρεις πώς να αναγνωρίσεις τον έρπητα στο σώμα σου;

Είναι ίσως ο πιο συχνός ιός με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή του.

Η πλειοψηφία των ατόμων μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης (περίπου μέχρι την ηλικία των 23 ετών) έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ερπητοϊό. Το 80% αυτών δεν θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα του έρπητα στην πρωτολοίμωξη, αλλά αργότερα στη ζωή τους.

Γνωρίζεις όμως τι είναι ο ιός αυτός, ποια είναι η κλινική του εικόνα και σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να εμφανιστεί;

Οι ερπητοϊοί οφείλονται σε μόλυνση από τους τύπους HSV-1 (herpes simplex virus 1), HSV-2 (herpes simplex virus 2) και τον ιό της ανεμοβλογιάς VZV (Varicella-Zoster Virus). Ο κάθε τύπος του ιού προκαλεί συμπτώματα και σε ένα διαφορετικό σημείο του σώματος. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται με ενοφθαλμισμό να μεταδοθεί από κάποιο σημείο σε άλλο.

Για τον επιχείλιο έρπητα ευθύνεται κυρίως ο ιός HSV-1. Συνήθως όταν κάποιος κολλάει τον ιό είναι ασυμπτωματικός. Τα συμπτώματά του είναι οι μικρές φυσαλίδες που είναι συγκεντρωμένες μαζί στην περιοχή γύρω από το στόμα ή πάνω στα χείλη. Ο ασθενής νιώθει πόνο, τράβηγμα και φαγούρα στο σημείο. Την πρώτη φορά που θα εμφανιστεί διαρκεί περίπου 2 βδομάδες, ενώ οι υποτροπές είναι μικρότερης διάρκειας. Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή και με τη σεξουαλική επαφή.

Ο HSV-1 μπορεί να προκαλέσει και έρπητα γεννητικών οργάνων, αν μεταφερθεί με ενοφθαλμισμό στην περιοχή. Ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και αν δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη ανοιχτές βλάβες στο δέρμα. Για να μειώσεις τις πιθανότητες να κολλήσεις θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς κοινές πετσέτες, καλλυντικά, ποτήρια και πιρούνια σε πάσχοντες. Αν είσαι ήδη ασθενής, θα πρέπει να πλένεις συχνά τα χέρια σου και να αποφεύγεις να αγγίζεις τις βλάβες στο δέρμα σου για να μην μεταδώσεις τον ιό στους άλλους μέσω των χεριών σου.

Ο έρπης γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό HSV-2. Είναι ίσως το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παρατηρούνται 1-2 υποτροπές το χρόνο. Εκδηλώνεται με μικρές συγκεντρωμένες φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα, φαγούρα, τσούξιμο, κολπικές εκκρίσεις/ εκκρίσεις από το πέος και επώδυνη ούρηση.

Μάθε περισσότερα για τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων και την κλινική τους εικόνα στο doctoranytime.

Ο έρπης γεννητικών οργάνων μεταδίδεται από τους φορείς του ιού ακόμη και χωρίς ανοιχτές δερματικές βλάβες, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ο έρπης ζωστήρας είναι γνωστός και ως ιός της ανεμοβλογιάς. Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο δείχνει μια προτίμηση σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς στον οργανισμό. Στους ασθενείς που δεν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, ο έρπης ζωστήρας θα εκδηλωθεί ως ανεμοβλογιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, πόνο, ερυθρότητα, αιμωδία, κακουχία, αίσθημα καύσου και πόνου στο σημείο των δερματικών βλαβών.

Ο έρπης ζωστήρας μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένες δερματικές περιοχές και συγκεκριμένα με τα υγρά από τα εξανθήματα που βγαίνουν στο σώμα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για όλους του ιούς του έρπητα και σε ποια άλλα σημεία του σώματος μπορούν να εμφανιστούν, διάβασε στο doctoranytime και μάθε ποια είναι η κλινική τους εικόνα και πώς θα τους αντιμετωπίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ DOCTORANYTIME.GR

Τι είναι ο έρπης και πώς εκδηλώνεται

Αίτια και συμπτώματα του έρπητα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα