Εξωσωματική γονιμοποίηση: Αυξάνεται το όριο ηλικίας και δίνονται περισσότερες δυνατότητες

Φωτο αρχείου.
Φωτο αρχείου. GETTY IMAGES

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζει ο Θάνος Πλεύρης τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και τη κρυοσυντήρηση ωαρίων, φέρνει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς καθιερώνοντας όριο τα 54 έτη, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

ADVERTISING

Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Με τις νέες διατάξεις μπαίνει τέλος σε μια αναχρονιστική αδικία εις βάρος των ατόμων που κρυοσυντηρούν τα ωάριά τους για τη χρήση των οποίων απαιτούταν η σύμφωνη γνώμη του συζύγου ή συντρόφου κατά το χρόνο της διαδικασίας της συντήρησης.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτρεπόμενα όρια ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη από 50 που είναι σήμερα (είχε δοθεί δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 52 επειδή λόγω covid κάποιες γυναίκες που είχαν προγραμματίσει τη διαδικασία δεν πρόλαβαν ξεπερνώντας έτσι το όριο των 50).
  • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Το σχέδιο αυτό νόμου εκσυχρονίζει το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενώ περιλαμβάνει και μια ακόμα επίσης πολύ σημαντική αλλαγή. "Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει και θα αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα ενεργοποιήσουμε και να υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV" είχε ανακοινώσει ο κ. Πλεύρης τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου σε εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών.

Όπως είχε εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας, η επιστημονική δυνατότητα υπάρχει πλέον, αλλά το δημόσιο σύστημα δεν την παρέχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θανάσης Πλεύρης
SHARE:

24Media Network