Όταν ο Γκένσμπουργκ ξεγελούσε την Φρανς Γκαλ να τραγουδήσει τον ύμνο στον πεοθηλασμό

Όταν ο Γκένσμπουργκ ξεγελούσε την Φρανς Γκαλ να τραγουδήσει τον ύμνο στον πεοθηλασμό
Στιγμιότυπο από το βίντεο του τραγουδιού "Les Sucettes" με την Φρανς Γκαλ Youtube

Η απίθανη ιστορία του γαλλικού τραγουδιού, που εξυμνούσε την ερωτική πράξη, το νόημα των στίχων του οποίου δεν κατανόησε η Γαλλίδα τραγουδίστρια όσο ηχογραφούσε το μουσικό κομμάτι

Η Ανί αγαπά τα γλειφιτζούρια, τα γλειφιτζούρια με γεύση γλυκάνισου. Τα γλειφιτζούρια με γεύση γλυκάνισου δίνουν στα χείλη της άρωμα μια γεύση γλυκάνισου, καθώς η ζάχαρη της καραμέλας, αρωματισμένη με γλυκάνισο, ρέει στον λάρυγγα της Ανί εκείνη πετά στον παράδεισο

Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στο τραγούδι Les Sucettes, δημιουργία του Σερζ Γκένσμπουργκ από το μακρινό 1966. Ένα από τα τραγούδια της πρώτης εποχής της αθωότητας της Φρανς Γκαλ, η οποία και έγινε ιδιαίτερα γνωστή τη δεκαετία του ’60 ως μούσα του εκκεντρικού Γάλλου δημιουργού.

Το τραγούδι όμως εκείνο προκάλεσε ιδιαίτερα έντονο σούσουρο καθώς οι στίχοι του έκρυβαν ένα μήνυμα που θα έκανε τον καθένα να κοκκινίσει από ντροπή. Βλέπετε μπορεί σε πρώτη ανάγνωση το τραγούδι να μιλά για την μικρή Ανί που λατρεύει τα γλειφιτζούρια, όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση, εκείνο που περιγράφει το κομμάτι δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πράξη του πεοθηλασμού.

Η νεαρή Φρανς δεν αντιλαμβάνεται αυτή την πλευρά του τραγουδιού και σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση, όταν καλείται να ερμηνεύσει τους στίχους του αναφέρει: “Είναι μια μικρή κοπέλα που της αρέσουν τα γλειφιτζούρια, τα οποία αγοράζει στο φαρμακείο για μερικές δεκάρες”. Ακόμη και αυτό το τελευταίο αφήνει υπαινιγμούς, καθώς οι δεκάρες – pennies στα γαλλικά κάνουν παρήχηση με το ανδρικό μόριο που στην γαλλική προφέρεται penis.

Γκαλ – Ο Σερζ είναι μεγάλο γουρούνι

Η Φρανς Γκαλ φαίνεται πως δεν συγχώρεσε ποτέ τον μέντορά της για το γεγονός πως της έδωσε το τραγούδι γνωρίζοντας το νόημα των στίχων. Άλλωστε ο Σερζ Γκένζμπουργκ δεν αρνήθηκε ποτέ τη διττή ερμηνεία του τραγουδιού. “Το ηχογράφησα με πλήρη αθωότητα. Αντίθετα με όσα γράφτηκαν εγώ δεν ήξερα τίποτα” σημείωνε για τον σάλο που προκάλεσε στα γαλλικά ραδιόφωνα η κυκλοφορία του τραγουδιού.

Χρόνια αργότερα θα δηλώσει πως η εμπειρία αυτού του κομματιού άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε τα αγόρια, τη στιγμάτισε. “Όπως και να το κάνεις ήταν ο Γκένσμπουργκ” δήλωνε και πρόσθετε: “Μεγάλο γουρούνι”.

Σαν να μην έφταναν οι στίχοι, ο δημιουργός είχε φροντίσει ώστε το βίντεο που θα έντυνε το κομμάτι να μην αφήνει καμιά αμφιβολία για το απρεπές περιεχόμενο. Σε αυτό, η τραγουδίστρια ερμηνεύει όλο αθωότητα το κομμάτι, ενώ στο πλάνο εμφανίζονται άνθρωποι ντυμένοι μακρόστενα γλειφιτζούρια που προφανέστατα παραπέμπουν σε φαλό.

Ο εκκεντρικός, κύριος Γκένζμπουργκ

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1928, γιος Ρωσοεβραίων που μετακόμισαν στη Γαλλία το 1917. Το 1951 ο Σερζ Γκένζμπουργκ πραγματοποίησε τον πρώτο του γάμο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές. Ο έρωτάς του με την Μπιζίτ Μπαρντό, η οποία υποκύπτει στη γοητεία του παρά το γεγονός πως είναι παντρεμένη θα σκανδαλίσει την γαλλική κοινωνία. Το 1959 κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο πλάι στη ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου με την ταινία “Θέλετε να χορέψετε μαζί μου;”.

Η νικήτρια της Eurovision, Φρανς Γκαλ, για το Λουξεμβούργο με τον δημιουργό του νικητήριου τραγουδιού Σερζ Γκένζμπουργκ (αριστερά), 20 Μαρτίου 1965 AP

Το 1965 αναλαμβάνει ως μουσικός Πυγμαλίων την έφηβη ακόμη Φρανς Γκαλ, η οποία με το τραγούδι του “Poupee de cire, poupee de son” κερδίζει το διαγωνισμό της Eurovision για το Λουξεμβούργο.

Η Βρετανή τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν με τον Σερζ Γκένζμπουργκ στο Λονδίνο AP

Ίσως το πιο διάσημο κομμάτι του ανά την υφήλιο, το “Je t’aime… moi non plus” κυκλοφορεί το 1969. Ο Σέρζ το είχε ηχογραφήσει νωρίτερα με την Μπριζίτ Μπαρντό, με τις φήμες να οργιάζουν για τα όσα ακατανόμαστα έγιναν στο στούντιο ηχογράφησης.

Η Μπαρντό έχει δεύτερες σκέψεις για την κυκλοφορία του κομματιού, το οποίο τελικά κυκλοφορεί το 1969 τραγουδισμένο από εκείνον και την Τζέιν Μπίρκιν – τον επόμενο μεγάλο του έρωτα.

Ο Σερζ Γκένζμπουργκ με την ντίβα του γαλλικού σινεμά Κατρίν Ντενέβ (AP Photo) AP

Το 1991, ο Σερζ φεύγει από τη ζωή, με τους δικούς του να τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του, στο Παρίσι. Ο θάνατός του αποδώθηκε σε καρδιακή προσβολή. Σήμερα, ο Σερζ θα γινόταν 90 ετών και οι Γάλλοι στα social media φρόντισαν να δείξουν πως δεν τον ξέχασαν ποτέ.

Το υπουργείο πολιτισμού, με tweet του αναφέρθηκε στον μεγάλο αυτό δημιουργό που όπως είπε “σημάδεψε την καλλιτεχνική σκηνή με τις επιτυχίες του που έχουν πια γίνει κλασικές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα