Προοδευτικές συγκλίσεις: Ζήτημα αυτοκριτικής

Προοδευτικές συγκλίσεις: Ζήτημα αυτοκριτικής
O Αλεξης Τσίπρας παρακολουθεί την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή Eurokinissi

Οσο καλές και αν είναι οι προθέσεις των μετεχόντων στην προσπάθεια δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιώδες αποτέλεσμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει γενναία αυτοκριτική

Οι διεργασίες για το διάλογο ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς επιταχύνονται και βαθαίνουν. Παρά την άρνηση του ΚΙΝΑΛ για οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Α. Τσίπρα (“τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή” τον αποκάλεσε η Φ. Γεννηματά), πρόσωπα και ομάδες με αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία προσπαθούν να βρουν σημεία συνάντησης με το κυβερνών κόμμα. Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ένα κείμενο υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων με βαριές υπογραφές, ενώ οι Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη και η ΔΗΜΑΡ συζητούν προτάσσοντας την αριστερή τους ταυτότητα. 

Οσο καλές και αν είναι οι προθέσεις των μετεχόντων στην προσπάθεια δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιώδες αποτέλεσμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει γενναία αυτοκριτική για τη στάση του απέναντι στην κεντροαριστερά όσο ήταν στην αντιπολίτευση, για το ύφος των επιθέσεών του σε πολιτικούς αντιπάλους, για την ανοχή του απέναντι σε ακραίες μορφές αποδοκιμασίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την αμετροέπειά του στην κριτική για τη διαχείριση της κρίσης, για την υπερβολή του στις προεκλογικές υποσχέσεις, για τα λάθη του όταν ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης, για το λαϊκισμό του, για τον πολιτικό εναγκαλισμό με τον Π. Καμμένο. 

Στην πολιτική σπανίως οι πρωταγωνιστές ζητούν συγνώμη και εκφράζουν τη μεταμέλειά τους για πολιτικές συμπεριφορές γιατί φοβούνται ότι αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία. Ομως στην περίπτωση του διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ-κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδεχτεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν αδίκησε αυτόν τον πολιτικό χώρο και φέρθηκε αδικαιολόγητα άσχημα σε πολλά πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετοί στην κεντροαριστερά που πιστεύουν στην ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένουν πολύ θυμωμένοι με όσους τους έλεγαν γερμανοτσολιάδες. 

Επειδή ο Σπ. Δανέλλης, ο Γ. Ραγκούσης, ο Ν. Μπίστης και αρκετοί διανοούμενοι βγαίνουν μπροστά και υπερασπίζονται την υπόθεση των προοδευτικών συγκλίσεων, πληρώνοντας βαρύ τίμημα γι αυτή τους την επιλογή, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι το βουνό θα έρθει στον Μωάμεθ. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν αποδείξουν ότι όταν μιλούν για συμμαχίες το εννοούν και δεν αναφέρονται σε ευκαιριακές συμπράξεις στο πλαίσιο τακτικισμών και κομματικής σκοπιμότητας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική για να πετύχει αυτό που επαγγέλλεται. Η αυτοκριτική γίνεται με λόγια, αναγνώριση λαθών και παραλείψεων, και με πράξεις, απομόνωση των σκληροπυρηνικών του κόμματος και εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. 

Οπως συμβαίνει και στη ζωή, μια ειλικρινής συγνώμη μπορεί να είναι λυτρωτική για τον άλλο, για τη σχέση και για σένα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα