Μία Ελληνίδα στο Λονδίνο γράφει: Παράτησε τη δουλειά του, για να νοικιάζει το σπίτι του

Μία Ελληνίδα στο Λονδίνο γράφει: Παράτησε τη δουλειά του, για να νοικιάζει το σπίτι του

Ο Πορτογάλος Τιάγο παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Emirates και πλέον βγάζει χρήματα φιλοξενώντας τουρίστες από όλο τον κόσμο... ή πώς να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τις μικρής διάρκειας μισθώσεις

Μπορεί στην Ελλάδα το θέμα της ιδιοκτησίας να είναι πολύ έντονο (“το αυτοκίνητό μου δεν το δίνω να το οδηγήσει κανείς”), στο εξωτερικό τα πράγματα εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αλλάζουν. “Η οικονομία του διαμοιρασμού” (sharing economy) έχει αλλάξει τις ισορροπίες και έχει μετατρέψει ανθρώπους βουτηγμένους στα χρέη, σε μικροεπιχειρηματίες.

Τι είναι η οικονομία του διαμοιρασμού

Ας πούμε ότι έχεις ένα γκαράζ για το αυτοκίνητό σου. Στις 08.00 το πρωί φεύγεις για δουλειά. Το γκαράζ σου μένει άδειο ως τις 17.00 που γυρνάς κατάκοπος. Αν όμως τις ώρες αυτές, κάποιος που δουλεύει κοντά στο σπίτι σου, δεν βρίσκει γκαράζ, δεν θα του το έδινες; Θα του το έδινες. Και εκείνος θα σου έδινε ένα “ενοίκιο” για τις ώρες που κάνει χρήση. Στο τέλος της ημέρας (εκεί που γυρνάς κατάκοπος;) έχεις το γκαράζ σου και ένα χαρτζιλίκι. Το ίδιο και για όταν πας διακοπές… Ε και τώρα που πας διακοπές και εκτός από το γκαράζ μένει και το σπίτι άδειο… Μήπως να μην το άφηνες έτσι; Άδειο;

Αυτό είναι το σκεπτικό της Airbnb, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που ξεκίνησε το 2008 από το Σαν Φρανσίσκο και δίνει στον καθένα το βήμα για να δείξει, να αναδείξει και να νοικιάσει όποιο χώρο διαθέτει και δεν τον χρησιμοποιεί: ένα δωμάτιο στο σπίτι του, μέχρι ολόκληρο διαμέρισμα, τροχόσπιτο, σπιτάκι σε δέντρο ή ακόμη και δωμάτια σε ξενοδοχείο.

 Ο Τιάγο είναι Πορτογάλος και όπως λέει στο προφίλ του στο Airbnb: “Είμαι εύκολος άνθρωπος, μου αρέσουν τα αεροσκάφη, το σινεμά, το κόκκινο κρασί και το να συναντάω ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες. Προσπαθώ να κάνω την εμπειρία καθενός στη Λισαβώνα την καλύτερη δυνατή”. Ο Τιάγο είναι ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που επιλέγουν να νοικιάζουν για μικρά διαστήματα (από μία μέρα έως και πάνω από μήνα) το σπίτι τους σε ξένους, μέχρι πρότινος, ανθρώπους. Τον συνάντησα σε ένα ταξίδι του στο Λονδίνο και περάσαμε μαζί σχεδόν ολόκληρη μέρα μιλώντας για το νέο του πάθος, την Airbnb. Κάθε τόσο, σταματούσαμε τη συζήτηση για να απαντήσει σε αίτημα για κράτηση στο σπίτι του. Είναι superhost στην πλατφόρμα, βλέπετε, και τα σπίτια του έχουν εξαιρετική ζήτηση (superhost σημαίνει να πληροίς κάποια από τα κριτήρια που έχει θέσει η πλατφόρμα όπως: να έχεις απαντήσει στο 90% των αιτημάτων, να έχεις πολλές θετικές κριτικές, να μην ακυρώνεις κρατήσεις και διάφορα άλλα. Ο superhost ανταμείβεται με ένα ειδικό σηματάκι στο προφίλ του).

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Μέχρι και τον Ιούνιο θεωρείται Στέλεχος Πωλήσεων για την πορτογαλέζικη αγορά, στην Emirates. Μετά από τρία χρόνια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, συνειδητοποίησε ότι οι μέρες που περνούσε στη δουλειά ήταν όλες ίδιες και πέρισυ αποφάσισε ότι θα έπρεπει να ψάξει κάτι άλλο. Το να παρατήσει τη δουλειά του στην Emirates δεν ήταν εύκολη απόφαση: έπαιρνε ένα καλό μισθό που του εξασφάλιζε μία άνετη ζωή και φυσικά δούλευε με μία πολύ δυναμική ομάδα συνεργατών.

Γιατί να θέλει κάποιος να παρατήσει μία σίγουρη δουλειά;

“Φαινομενικά δεν υπήρχε κάποιος λόγος να παρατήσω τη δουλειά μου. Αλλά κάτι μου έλεγε ότι αυτό ήταν το σωστό. Αρκούσε μόνο να κάνω την ερώτηση “τι σε κάνει ευτυχισμένο;” στον εαυτό μου. Η απάντηση; Το να είμαι δημιουργικός, να ορίζω εγώ το χρόνο μου αλλά και το σημείο από όπου δουλεύω και να θέτω τον πήχη της επιτυχίας ανάλογα με τις δικές μου προσδοκίες και τους δικούς μου στόχου. Αυτοί ήταν οι πιο σημαντικοί λόγοι που έκριναν την απάντησή μου. Η ελευθερία. Η ελευθερία που ουσιαστικά αγοράζω για τον εαυτό μου, να παίρνω τις αποφάσεις μου, να ορίζω τον εαυτό μου. Και αυτό πιστεύω ότι είναι δυνατόν να το κάνει ο καθένας: να ορίζει τη μοίρα του και να κάνει τις επιλογές του. Και ακριβώς αυτό κάνω τώρα!”.

Από την δουλειά του στην Emirates θα του λείψουν οι συνάδελφοί του, η συνοχή της ομάδας, το να μοιράζεται τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και φυσικά όλα όσα χαρακτηρίζουν μία δουλειά σε εταιρεία. Αλλά φυσικά κρατά από εκεί, φιλίες που αντέχουν για μία ζωή.

Και γιατί Airbnb;

Έναν χρόνο πριν, έκανε αίτηση για να εργαστεί στην Airbnb. Πέρασε από μία διαδικασία 10 συνεντεύξεων, έφτασε μέχρι τους δύο τελικούς διεκδικητές της θέσης αλλά δεν τα κατάφερε. Παρέμεινε στην Emirates αλλά μιας και πριν από όλο αυτό δεν είχε ξανακούσει για την Airbnb, άρχισε να ψάχνει να μάθει περισσότερα πράγματα για αυτό το διαφορετικό τρόπο να ταξιδεύεις αλλά και να “εργάζεσαι”. Βρήκε τον νέο τρόπο συναρπαστικό και την νέα οικονομία του διαμοιρασμού ως κάτι που ήθελε να αποτελεί μέρος του. Τον ενδιέφεραν πάντα τρόποι ανάπτυξης της οικονομίας ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, η επιχειρηματικότητα, η δυνατότητα και η ικανότητα να βοηθάς χωρίς να είσαι υποχρεωμένος και πλέον θεωρεί ότι η Airbnb υπηρετεί όλα αυτά και κάτι παραπάνω. Το ότι δεν επιλέχθηκε να δουλέψει για την Airbnb στο τελευταίο στάδιο, αυτόματα σήμαινε ότι ήδη είχε μπει αρκετά μέσα στον τρόπο σκέψης της εταιρείας: “Αν δεν μπορώ να δουλέψω για την Airbnb, θα δουλέψει η Airbnb για μένα”. Προφανώς κάπως έτσι το σκέφτηκε και άρχισε να νοικιάζει το διαμέρισμά του σε τουρίστες από όλο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα.

 

Τι γίνεται με τα νομικά;

Το θέμα με τις μικρής διάρκειας μισθώσεις στην Πορτογαλία έχει ξεκαθαρίσει πολύ από τον περασμένο Οκτώβριο. Η πορτογαλική κυβέρνηση απλοποίησε πολύ τη διαδικασία και επιτρέπει στον καθένα πολύ εύκολα να νοικιάσει το σπίτι του. Απλώς το καταχωρεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ως τοπικό κατάλυμα και κάνει τα χαρτιά του ως ανεξάρτητος επαγγελματίας (ή εταιρεία) στην Εφορία. Εύκολο;

Φορολογικά;

Η φορολογία για τέτοιου τύπου μικρές επιχειρήσεις έχει απλοποιηθεί πολύ. Λόγω αυτού, από 2.000 περίπου, έχουν καταχωρηθεί 15.000 μικρές επιχειρήσεις στη Λισαβώνα μέσα σε μόλις 4 μήνες. Ο τελικός φόρος ανέρχεται από 8,3% έως 9,45% επί των συνολικών εσόδων.

Η Πορτογαλία αλλάζει

Σύμφωνα με τον Τιάγο, στην Πορτογαλία όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τις ζωές τους και βλέπουν την Airbnb σαν μία καλή ευκαιρία για να το κάνουν πράξη! “Στη Λισαβώνα ο αριθμός των καταλυμάτων μικρής διάρκειας μεγαλώνει καθημερινά. Λόγω αυτού, ιστορικές περιοχές ανοικοδομούνται και αναπαλαιώνονται παλιά και παρατημένα κτίρια. Μιλάμε για την κινητήρια δύναμη της αστικής αναγέννησης που κυριεύει πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρέπει όμως να βρούμε τις ισορροπίες: Πολλοί κάτοικοι της Λισαβώνας αναγκάζονται να μετακομίσουν προς την περιφέρεια λόγω της αύξησης των ενοικίων που συμβαίνει εξαιτίας της επιτυχίας των καταλυμάτων μικρής διάρκειας. Και αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο”.

Φέρομαι στους φιλοξενούμενούς μου, όπως θα ήθελα να μου φέρονται

Η φιλοξενία είναι τέχνη. Ο Τιάγο μού εξηγεί πώς το κάνει: “Τώρα πια ψάχνω όλο και περισσότερο για συμπληρωματικές υπηρεσίες, πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερες τοπικές εμπειρίες, διαφορετικά εστιατόρια και πολλά άλλα που προσθέτουν αξία σε όλη την διαδικασία… Στην αρχή είχα μόνο το ένστικτό μου και φερόμουν όπως θα ήθελα να φέρονται σε εμένα σαν φιλοξενούμενο. Όλοι έχουμε μέσα μας την ικανότητα να περιποιούμαστε τους καλεσμένους μας, αυτό που αισθανόμαστε είναι πάντα το καλύτερο και το πιο ειλικρινές που μπορείς να κάνεις. Και είναι κάτι που φαίνεται στον τρόπο που κινείσαι και ενεργείς. Νομίζω ότι έχω εξελιχθεί ως οικοδεσπότης, κυρίως παρατηρώντας τους καλεσμένους μου κατά τη διαμονή τους και φυσικά ακούγοντας προσεκτικά τα σχόλιά τους. Όλοι οι οικοδέσποτες είναι διαφορετικοί και αυτό είναι το ωραίο στην Airbnb! Καμία εμπειρία δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες και φυσικά διαφέρουν πολύ από αυτό που βιώνεις σε ένα ξενοδοχείο και είναι πάντα κάτι πολύ συγκεκριμένο”.

Το κλειδί της επιτυχίας για την οικονομία του διαμοιρασμού, λέει ο Τιάγο, είναι (και αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη μιας και έχω περάσει αρκετούς μήνες σε σπίτια μέσω Airbnb) η ποικιλία, οι τοπικά χρωματισμένες αληθινές εμπειρίες και η αυθεντικότητα. Αν δεν σου αρέσουν όλα αυτά, θα πρέπει απλά να καταργήσεις το νέο σαρωτικό είδος οικονομίας.

 

Το μυστικό της επιτυχίας

Ο Τιάγο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει για τα “μυστικά του τέλειου οικοδεσπότη” ή για άλλους “μαγικούς τρόπους” να πετύχει: “Πέρα από βιβλία ή οδηγούς… Να φέρεσαι στους καλεσμένους σου σαν να είναι ο παππούς και η γιαγιά σου, να ετοιμάζεις το διαμέρισμά σου σαν να περιμένεις ένα πολύ σημαντικό ραντεβού με τον έρωτα της ζωής σου. Τα υπόλοιπα θα έρθουν. Εσύ απλώς θα πρέπει να ενδιαφέρεσαι για τους καλεσμένους σου και να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά στις ανάγκες τους. Από την εμπειρία μου, οι καλεσμένοι μου εκτιμούν το ότι είμαι πάντα εκεί για να λύσω όποιο πρόβλημα προκύπτει, περισσότερο από το να μην υπάρχουν καθόλου προβλήματα. Δεν είναι ενδιαφέρον; Και δείχνει απλώς ότι οι άνθρωποι χρειάζονται κατανόηση και συμπάθεια. Και το να δείξεις ότι έχεις κάθε καλή πρόθεση να λύσεις ένα πρόβλημα είναι κάποιες φορές παραπάνω από αρκετό”.

Κάθε αρχή και δύσκολη…

Για να θέσουμε τα γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις, η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη! “Στις 23 Μαρτίου 2014, υποδέχτηκα τους πρώτους μου φιλοξενούμενους από τη Βραζιλία. Τα πάντα, από ξενοδοχεία μέχρι δωμάτια ήταν πιασμένα λόγω του τελικού του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης. Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Την ίδια μέρα είχα την πρώτη μου κράτηση από το ζευγάρι από τη Βραζιλία που έτυχε να βρίσκονται στην Ευρώπη εκείνη την εβδομάδα χωρίς να γνωρίζουν ότι η Πορτογαλία έπαιζε σε ρυθμούς Τελικού. Εννοείται ότι ήμουν πολύ χαρούμενος που ήταν εκείνοι η πρώτη μου εμπειρία! Σκεφτόμουν όλα όσα μπορούσαν να συμβούν αν θα φιλοξενούσα οπαδούς της χαμένης ομάδας! Όλα πήγαν καλά και η πρώτη κριτική που έλαβα ήταν εξαιρετική αλλά ειλικρινά, δεν πίστευα ότι θα ξαναείχα ποτέ φιλοξενούμενους! 2 μέρες μετά ήρθε η επόμενη κράτηση, η μεθεπόμενη και απλώς μετά συνέχισαν να έρχονται! Δύο μήνες αργότερα αποφάσισα να νοικιάσω ακόμη ένα διαμέρισμα το οποίο νομίμως υπενοικιάζω και είναι κι αυτό εξαιρετικά επιτυχημένο. Αυτή η επιτυχία μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να πάρω την απόφαση να παραιτηθώ”. Το πιο δύσκολο πράγμα λέει ο Τιάγο, είναι η ανασφάλεια: Αν θα αρέσουν στους φιλοξενούμενούς του όσα έχει ετοιμάσει ή αν δεν θα τους αρέσει καθόλου, σε βαθμό που η εμπειρία θα τους μείνει στο μυαλό ως καταστροφική. Μετά τους 30 φιλοξενούμενους, συνειδητοποίησε ότι αυτή η ανασφάλεια, δεν έχει λόγο ύπαρξης και σταδιακά πίστευε ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να το κάνει και μάλιστα πολύ καλά!

 

Η οργάνωση  είναι το παν

Στην αρχή καθάριζε ο ίδιος, έβαζε πλυντήριο το βράδυ, σιδέρωνε τα σεντόνια, μετακόμιζε σε σπίτια φίλων για να κοιμηθεί… “Ηταν πολύ αστεία και ενδιαφέρουσα περίοδος. Τώρα πια έχω προσλάβει εταιρεία που συντονίζω και ασχολείται με όλα όσα έχουν να κάνουν με την καθαριότητα του διαμερίσματος. Μερικές φορές μπορεί να τα κάνω και μόνος μου, δεν με πειράζει. Θέλω όμως να είμαι πάντα παρών την ώρα που φτάνουν οι καλεσμένοι μου γιατί είναι καλό να συνδέουν το διαμέρισμα και όλη την προηγούμενη επικοινωνία με ένα πρόσωπο. Είναι υπέροχο να γνωρίζεις όλους αυτούς τους ανθρώπους προσωπικά, δεν είναι;”

Τι περιλαμβάνει η εμπειρία

Ο Τιάγο στην αρχή δείχνει το διαμέρισμα και τις χρήσιμες μικρολεπτομέρειες και φυσικά δίνει και στοιχεία για τη γειτονιά. Προσφέρει στους καλεσμένους του ένα πορτογαλέζικο κρασί, αφήνει στο ψυγείο τυριά και φρούτα αλλά και τα απολύτως βασικά: καφέ, τσάι, αλάτι, ζάχαρη, ρύζι, ελαιόλαδο. Πριν την άφιξη, στέλνει προτάσεις για εστιατόρια, συμβουλές για τα καλύτερα μέρη στην πόλη και συνήθως απαντά σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες των τουριστών όπως “που μπορώ να βρω μαγαζιά με χορό ή πολύ ιδιαίτερα εστιατόρια”. Του αρέσει να ψάχνει πάντα για νέους τρόπους να κάνει τους καλεσμένους του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και σαν στο σπίτι τους. Έχει πολλές ιδέες που θέλει να υλοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησε ότι του αρέσει να διακοσμεί: τα επόμενα δύο σπίτια που θα πάρει, θα τα διακοσμήσει ο ίδιος.

 

Τα σχέδια του Τιάγο για το άμεσο μέλλον

Ο Πορτογάλος superhost του Αirbnb, θέλει να φτιάξει ένα site μέσα από το οποίο ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει κρατήσεις για τα διαμερίσματα που θα διατηρεί ο Tiago αλλά και να περιηγείται στη Λισαβώνα μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, ανάμεσα σε άλλα. Προς το παρόν, θα πάρει άλλα δύο διαμερίσματα και θα αφοσιωθεί εντελώς σε αυτή τη δουλειά. Αργότερα, θα ανακαινίσει ένα παλιό κτίριο και θα το μετατρέψει σε χόστελ, με καφετέρια και ένα χώρο με πλυντήρια στο ισόγειο και τουλάχιστον έναν όροφο αφιερωμένο σε projects νέων επιχειρηματιών, ένα κήπο με λαχανικά προσβάσιμο σε όποιον θέλει να φυτέψει από την τοπική κοινότητα.

 

Ναι, αλλά η Airbnb φέρνει την ευτυχία;

“Αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχέστερος! Το να ξεκινάς κάτι καινούριο στη ζωή σου είναι πάντα συναρπαστικό αλλά αυτό που ζω τώρα νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό! Είναι σαν να έχω πάρει τη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή! Θα σας έχω νεώτερα σε μερικούς μήνες!”

* Η Δώρα Παυλίδου είναι δημοσιογράφος. “Αποφοίτησε” μετά από 10 χρόνια από τον ΔΟΛ με τον τίτλο “Επικεφαλής social media” ενώ παράλληλα διατηρούσε καθημερινή εκπομπή για startups, επιχειρηματικότητα και social media στον Βήμα fm. Αρθρογραφεί στο NEWS247 από το Λονδίνο όπου ζει μόνιμα και εργάζεται ως social media και PR consultant.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα