Κάν’ το όπως η Ισλανδία και στην ισότητα φύλων

Κάν’ το όπως η Ισλανδία και στην ισότητα φύλων
Students at the Borgarholtsskoli high school in Reykjavik attend a Gender Studies class on Friday, Dec. 1, 2017. The aim of the class is to get young adults to notice everyday discrimination, stereotyping and harmful messages. Iceland scores high on studies of gender equality but still has high rates of violence against women. (AP Photo/David Keyton) AP

Πολιτική συναίνεση στην Ισλανδία για την ισότητα φύλων η οποία διασφαλίζεται πλέον και με νόμο για τα εργασιακά

Η Ισλανδία είναι μια χώρα 335.000 μόλις κατοίκων με την οικονομία της να στηρίζεται στον τουρισμό και την αλιεία. Η μικρή αυτή χώρα των Βίκινγκς είναι η πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων εδώ και εννέα ολόκληρα χρόνια.

Πλέον, η Ισλανδία γίνεται η η πρώτη χώρα στον κόσμο που κρίνει παράνομη την ανισότητα πληρωμών μεταξύ ανδρών και γυναικών με τον νέο νόμο να περνά από τη Βουλή με ψήφους της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ισλανδία από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει πρόστιμα για κάθε εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με περισσότερους από 25 υπαλλήλους που δε διαθέτει το κυβερνητικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της εταιρείας αμείβονται με ίσο τρόπο. Στόχος είναι να εξαλειφθεί έως το 2022 το χάσμα στη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε μια χώρα όπου το κοινοβούλιο αποτελείται από γυναίκες στο 38% του. Πρωθυπουργός είναι άλλωστε η Κάτριν Γιακομπσντότιρ.

“Ο νέος νόμος της Ισλανδίας μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν οι συμπεριφορές προς τις γυναίκες στην εργασία, αλλά και στην πολιτική, και να εμπνεύσει κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο”, δήλωσε η Βιρζινί Λε Μασόν από το ινστιτούτο ODI, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως περισσότερες χώρες πρέπει πλέον να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βίκινγκς μιας και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πέρυσι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανήλθε στο 58%, ενώ με αυτόν τον ρυθμό εκτιμάται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν 217 χρόνια μέχρι να φτάσουν στο σημείο να αμείβονται εξίσου με τους άνδρες και να εκπροσωπούνται εξίσου στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια του πλανήτη. Προβλέψεις, καθόλου αισιόδοξες.

Ένας από τους πρώτους πολιτικούς που πήραν θέση υπέρ του μέτρου, ήταν ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. “Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αδελφών μας στην Ισλανδία και να απαιτήσουμε ίσο μισθό για ίση εργασία τώρα, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικότητας”, έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Facebook αποσπώντας θετικά σχόλια.

Αναρωτιέστε πού βρίσκεται η χώρα μας στη σχετική λίστα του WEF; Μόλις στην 78η θέση, σε σύνολο 144 χωρών. Η χώρα μας σημειώνει μεν πρόοδο, μιας και από το 2016 ανέβηκε κατά 14 μονάδες (ήταν στην 92η θέση), ωστόσο χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν, εντατικοποιώντας το ζήτημα από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης, με συχνότερες καμπάνιες ενημέρωσης, περαιτέρω κίνητρα και ενδεχομένως, παρόμοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Προφανώς, ένα μέτρο σαν αυτό που πήρε η Ισλανδία θα βοηθούσε. Το αν θα υλοποιηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Μιλώντας με αριθμούς:

Το 2017, η δυτική Ευρώπη παρέμεινε η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων των φύλων, μπροστά από τη βόρεια Αμερική. Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής αντίθετα κατατάχθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις.

Μεταξύ των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η Γαλλία κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά την ισότητα ανδρών-γυναικών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Στη γενική κατάταξη, στην οποία κυριαρχούν χώρες της βόρειας Ευρώπης—Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία—η Γαλλία κέρδισε έξι θέσεις και ανέβηκε στην 11η, χάρη κυρίως στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ισότητα στο πεδίο της πολιτικής. Το 2006, όταν δινόταν στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση, η Γαλλία βρισκόταν στην 70ή θέση.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχασαν τέσσερις θέσεις και κατατάσσονται πλέον στην 49η θέση της γενικής κατάταξης, κυρίως λόγω της μείωσης της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική.

Φωτογραφία: AP Photo/David Keyton – Απεικονίζονται μαθητές στο Borgarholtsskoli high school του Reykjavik σε μάθημα ισότητας φύλων

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα