Κομισιόν: Ανησυχητική η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Press conference by Commissioner Günther Oettinger on the Commission's proposal for the EU budget 2018 in Brussels, Belgium on May 30, 2017
Press conference by Commissioner Günther Oettinger on the Commission's proposal for the EU budget 2018 in Brussels, Belgium on May 30, 2017 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ερνστ Τόβε, τόνισε πως η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει όπως μπορεί τις ελληνικές αρχές

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες η εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί, η οποία είναι ανησυχητική, ωστόσο συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών» διαβίωσης για τους μετανάστες», είπε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ερνστ Τόβε.

Η ίδια τόνισε ότι «η Επιτροπή συνεχίζει από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης να στηρίζει τις ελληνικές αρχές με οικονομικά, αλλά και με τεχνικά μέσα επί τόπου, όπως π.χ. εμπειρογνώμονες που συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο». Η εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι η Επιτροπή βοηθάει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων υποδοχής για τους μετανάστες, καθώς επίσης και στη μεταφορά των πλέον ευάλωτων ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθύμισε δε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές.

Επίσης, η Ε. Τόβε ρωτήθηκε αν η Κομισιόν γνωρίζει για τις εξελίξεις στην υπόθεση των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια. «Με πρωτοβουλία της Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όπου δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι οι έλεγχοι στο εξής θα πραγματοποιούνται στην πύλη του χώρου Σένγκεν του αεροδρομίου, αντί να μεταφέρονται οι επιβάτες στον χώρο εκτος-Σένγκεν, καθώς και ότι οι έλεγχοι θα περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί, ούτε από τη γερμανική, ούτε από την ελληνική πλευρά καμία αθέτηση των δεσμεύσεων», τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι γερμανικές αρχές ελέγχουν τις πτήσεις που προέρχονται από Ελλάδα για να μειώσουν τις πιθανότητες παράνομης μετανάστευσης.

“Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα και τη Γερμανία. H συνολική συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδό της”, κατέληξε η Ερνστ Τόβε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εξουθενωμένοι βοηθοί προσφύγων στη Λέσβο

Πάνω από 400 αφίξεις προσφύγων σε ένα τριήμερο

ADVERTISING

SHARE: