Λέσβος: Σε ξενοδοχεία μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες προσφύγων

Λέσβος: Σε ξενοδοχεία μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία μεταφέρει επειγόντως αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία στη Λέσβο εν μέσω σφοδρών χιονοπτώσεων. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα διαβίωσης συνεχίζονται (Vid)

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέλαβε τη μεταφορά περίπου 130 προσφύγων, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο.

Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

Στο μεταξύ, για τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μείνει στο κέντρο της Μόριας και οι σκηνές τους έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι, στήθηκαν τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές, ενώ ΜΚΟ τους προμηθεύουν με ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Οι εναπομείνουσες σκηνές θερμομονώνονται για καλύτερη προστασία από το κρύο, ενώ ξύλινες παλέτες από παλιούς οικίσκους επαναχρησιμοποιούνται ως δάπεδο κάτω από τις σκηνές. Στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ όπου μένουν περίπου 870 άνθρωποι, η Υ.Α. αντικαθιστά τους οικίσκους με πιο στέρεα προκατασκευασμένα σπίτια. Έως τώρα, 57 έχουν εγκατασταθεί. Όλοι οι κάτοικοι της δομής έχουν τουλάχιστον σήμερα θέρμανση και ζεστά ρούχα.

Η όλη ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση ωστόσο παραμένει τραγική, ενώ αναβλήθηκε η σημερινή επίσκεψη Μουζάλα λόγω κακοκαιρίας, με την πτήση του αρμόδιου υπουργού να γυρίζει πίσω στην Αθήνα.

Η Υ.Α. κάνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Όπως τονίζεται, χρειάζεται να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί ενώ πάγιο αίτημα είναι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που παρεμποδίζεται όμως από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα*.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται άλλωστε στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι.

Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.

Βίντεο που έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα οι Γιατροί του Κόσμου:

Σημειώνεται πως έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έκανε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάλλη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης των μελών της, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ τη χθεσινή αυστηρή απαγόρευση από αστυνομικούς να φωτογραφίζεται το τι συμβαίνει στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, ακόμα και απ’ έξω από αυτόν, διαδέχθηκε η σημερινή άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δημοσιογράφους, τεχνικούς και φωτογράφους, να μπουν μέσα στον καταυλισμό, και χωρίς καν συνοδεία να καλύψουν δημοσιογραφικά το τι συμβαίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε σκηνές, θαμμένες κυριολεκτικά στο χιόνι.

“Μετά την Ειδομένη, είχαμε ξανά απαγόρευση φωτογράφησης προσφύγων χθες στη Μόρια στη Λέσβο. Θεωρούμε αδιανόητο οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ να μην έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν ούτε καν έξω από το camp. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, αλλά τουλάχιστον έξω από το camp θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφίσουμε έστω όσο μακριά μπορεί να δει ο φωτογραφικός φακός”, κατήγγειλε χθες μιλώντας στο NEWS 247 ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση διαψεύδει πως είχε δοθεί κεντρική εντολή απαγόρευσης της φωτογράφισης εντός και στα πέριξ του καταυλισμού της Μόριας, όπου υπάρχει υπερπληθυσμός προσφύγων και μεταναστών.

*Τα σχέδια και αιτήματα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Βάσει αυτών θα πρέπει πρόσφυγες που βρίσκονται στα Hot Spot των νησιών, και προπαντός αυτοί οι οποίοι κατάγονται από τη Συρία, να παραμείνουν εκεί. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι οι πρόσφυγες να μην έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μόνοι τους να συνεχίσουν παράνομα το ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής Ευρώπης. Στη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας προβλέπεται ότι για κάθε Σύρο που έχει έρθει παράνομα στην Ελλάδα και ο οποίος επιστρέφει ξανά στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται κάποιον άλλο Σύρο. Μέσω αυτού του “μηχανισμού έναν προς έναν” η ΕΕ υποχρεούται να δεχτεί ως και 72.000 Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία. Παρόλα αυτά η συμφωνία για την ώρα δεν τηρείται από πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, χωρίς αυτά να έχουν υποστεί κυρώσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 συμφωνήθηκε η μετεγκατάσταση 160 000 προσφύγων, αλλά μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν μεταφερθεί από Ελλάδα και Ιταλία 4 776 αιτούντες άσυλο, δηλαδή μόλις 3% του αρχικού στόχου.

Η παροχή τεχνικής βοήθειας και ανθρώπινου δυναμικού είναι εξίσου απογοητευτική καθώς από τους 400 διερμηνείς, τα 1.500 άτομα προσωπικού ασφαλείας και τους 470 υπαλλήλους για τη στελέχωση δομών στην Ελλάδα, έχουν σταλεί λίγο παραπάνω από 40, 340 και 30 άτομα αντίστοιχα από κάθε κατηγορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα