Σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στη Χίο

Σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στη Χίο

Τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο νησί της Χίου καταγγέλλουν μέλη της συλλογικότητας "Αλληλέγγυοι Χίου"

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spot της Χίου καταγγέλουν οι “Αλληλέγγυοι Χίου”, μία συλλογικότητα που προσπαθεί να στηρίξει τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Χίο.

Οι “Αλληλέγγυοι” καλούν την κυβέρνηση να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες από τη Χίο και να κλείσει άμεσα το hot spot της ΒΙΑΛ, αλλά και τον δήμο Χίου να επέμβει, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” που έχει δημιουργηθεί στο νησί, ενώ δίνουν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση που συνεχίζουν να υφίστανται οι περίπου 1800 πρόσφυγες που ζουν στο νησί.

 

Όπως αναφέρουν, σε χωράφι δίπλα στο hotspot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, έχουν στηθεί πρόχειρα είκοσι και πλέον σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας, στις οποίες αναγκάζονται να καταλύσουν 9 έως 12 άνθρωποι στην καθεμία, χωρίς ρεύμα και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής: λειτουργικές τουαλέτες υπάρχουν μόνο στο hot spot με ένα ρέμα να χρησιμεύει ως χωματερή αλλά και υπαίθρια τουαλέτα.

 

“Η «επέκταση» αυτή στήθηκε άρον άρον, μετά την απόφαση για κλεισιμο του καταυλισμού της Σούδας στην πόλη της Χίου, που είχε μεν τα προβλήματά του,, υπήρχε ωστόσο με τον καιρό αποκατασταθεί μια στοιχειώδης οργάνωση του χώρου”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως καταγγέλλουν οι “Αλληλέγγυοι”, μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ, τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν στείλει κάποιον για να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε κοντινή περιοχή, όπου έχει στηθεί μία μεγάλη σκηνή, στην οποία 150 άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν σε συνθήκες απίστευτου συνωστισμού, χωρίς ρεύμα και εδώ.

 

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στους “Αλληλέγγυους”, κάτοικος: «Δεν μπορείς να ζήσεις εδώ, δεν μπορείς να κοιμηθείς, τα παιδιά κλαίνε όλη τη νύχτα επειδή επικρατεί τρομακτικό σκοτάδι. Περνάνε ποντίκια και φίδια, δύο ανθρώπους τους δάγκωσαν σκορπιοί».

Άθλιες συνθήκες καταγγέλλει η συλλογικότητα και μέσα στον περιφραγμένο χώρο του hot spot της ΒΙΑΛ:

“Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, οι μισοί παιδιά, κοιμούνται έξω, κάτω από το στέγαστρο του κεντρικού κτιρίου. Στο βάθος του κεντρικού διαδρόμου, 3 οικογένειες κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο, ανάμεσα στο συρματόπλεγμα και ένα πρόχειρο παραβάν από ξύλα και κουβέρτες. Δίπλα τους, ανάμεσα στο φράχτη και ένα κοντέινερ, κοιμούνται 7 ως 10 άτομα. Ανάμεσά τους, ο Μ., θύμα του πολέμου  στη Συρία: ανάπηρος, στο καροτσάκι, χωρίς αριστερό χέρι, με σωληνάκι για την ούρηση. Αβοήθητος”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα