Ερντογάν: Μαζί με τη νέα θητεία διεκδικεί τη στήριξη των Κούρδων

Ερντογάν: Μαζί με τη νέα θητεία διεκδικεί τη στήριξη των Κούρδων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε προεκλογική του ομιλία στο Ντιγιάρμπακιρ AP

Οι Κούρδοι αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και αναμένεται να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, ενώ το κόμμα του Τούρκου Προέδρου (AKP) βασίζεται σε μια σημαντική στήριξη των συντηρητικών θρησκευτικά Κούρδων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Κούρδους να τον ψηφίσουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων ο Ερντογάν δήλωσε, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα για την ανοικοδόμηση της περιοχής και για την επίτευξη ειρήνευσης έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού στρατού.

Η περιοχή ζει «μια ειρήνη την οποία δεν έχει ξαναδεί στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών» και «το κράτος δεν ήταν ποτέ πριν τόσο κοντά στους πολίτες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος διεκδικεί νέα θητεία στον θώκο.

Η κουρδική εξέγερση ξεκίνησε το 1984, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αρχικά μαχόταν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κόμματος, τώρα ζητεί μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή. Η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν στήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όμως η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί κατέρρευσε το 2015 και οι μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών είναι πλέον τακτικές.

Οι Κούρδοι αποτελούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Πολλοί Κούρδοι αναμένεται να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όμως το AKP μπορεί να βασίζεται σε μια σημαντική στήριξη των συντηρητικών θρησκευτικά Κούρδων.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον του HDP: «Εμείς χτίζουμε κι εκείνοι καταστρέφουν», κατήγγειλε. «Είναι εδώ για να καταστρέψουν τη χώρα. Είστε έτοιμοι να τους δώσετε το μάθημα που τους αξίζει στις 24 Ιουνίου;».

Το AKP κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του PKK και ότι είναι συνεργός στη βία του.

Ο επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι υποψήφιος στις εκλογές, κρατείται από το 2016 με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Το κόμμα ζήτησε στα τέλη Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να επιτρέψει την απελευθέρωση του υποψηφίου του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα