ΗΠΑ: Να αποσυρθεί το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ

default image

Απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή AOZ ζητούν οι ΗΠΑ. Τι είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ (Vid)

Συνέντευξη στο κρατικό κανάλι παραχώρησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζον Κόνινγκ, ο οποίος μίλησε για το Κυπριακό, το Μπαρμπραρος και τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και το Φυσικό Αέριο.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ξεκαθάρισε πως η θέση των ΗΠΑ, όσο αφορά τα δικαιώματα της Κυπρου στην ΑΟΖ της, είναι ότι στηρίζουν με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται να κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Παράλληλα όμως, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια πως οι ΗΠΑ κρατούν ίσες αποστάσεις από Κύπρο και Τουρκία, παρά τις προκλήσεις των δεύτερων στην Ανατολική Μεσόγειο. “Οι κινήσεις του Barbaros είναι εκτός πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας”, πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Κόνινγκ εξέφρασε την άποψη πως το επίπεδο της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή παραμένει σταθερό και ότι δεν υπάρχει σοβαρή κρίση.

Ο Τζον Κόνινγκ τόνισε πως οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο διάλογο και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ κινούνται παρασκηνιακά. “Το πιο σημαντικό είναι τα όσα γίνονται πίσω από τις σκηνές”, είπε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει πρώτα από όλα να αποχωρήσει το Barbaros από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ απεκάλυψε πως η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει το πλοίο της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο των ΗΠΑ, ο κ. Κόνινγκ ανέφερε ότι δεν προωθούν δικές τους ιδέες και απόψεις, αλλά στηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Άιντα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει μία κοινή θέση από τις δύο κοινότητες.

“Στηρίζουμε λύση που στηρίζεται στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία”, είπε. “Αυτό που είναι σημαντικό”, πρόσθεσε, “είναι να δούμε την επόμενη μέρα, μετά τη λύση”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόνινγκ δήλωσε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους τουρκοκύπριους.

Ο Αμερικανός Πρέσβης απάντησε και στις φήμες ότι οι ΗΠΑ στάθηκαν εμπόδιο στη δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό, υπογραμμίζοντας ότι “όλα αυτά είναι σαχλαμάρες”.

Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να έχουν ρόλο στο θέμα των υδρογονανθράκων

Σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια προβλήματα με την Τουρκία, τα οποία και συζητούν. “Η Τουρκία είναι δύσκολος, αλλά σημαντικός σύμμαχος. Το ίδιο και η Κύπρος. Εξαρτόμαστε από την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο, λόγω της κρίσης στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο Αμερικανός Πρέσβης, είπε ότι “νοιαζόμαστε για την Κύπρο και επενδύσαμε πολλά στη λύση του Κυπριακού”.

Τέλος, ανέφερε πως πάντα οι δύο κοινότητες θα έχουν στενές επαφές με τις μητέρες πατρίδες τους, ενώ τόνισε πως “οι όποιες προκλήσεις από την Τουρκία, δεν πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να προσεγγίζει τους τουρκοκύπριους. Είναι οι μελλοντικοί σας συμπατριώτες”.

πηγή: 24h.com.cy

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα