Νταβούτογλου: Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας. Γράψαμε ένα έπος

default image

Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας , δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου. Επίθεση από τον ο ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντ. Μπαχτσελί

« Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούγογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».

Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

7.6.2015 12.6.2011

% Έδρες % έδρες

ΚΔΑ 40,8 258 49,8 327

ΡΛΚ 25,1 132 25,9 135

ΚΕΚ 16,3 81 13,0 53

ΚΔΛ 13,1 79 6,6 35

Λοιπά 4,7 4,6

Σύνολο 550 100,00 550

ΚΔΑ Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

ΡΛΚ Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

ΚΕΚ Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος

ΚΔΛ Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών

Μία νέα περίοδος και μια νέα πολιτική εικόνα εγκαινιάζει για την Τουρκία το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Μπαχτσελί: Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντ. Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνασπισμού λέγοντας πως μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα».

«Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαχτσελί και έκανε λόγο για “αρχή του τέλους για το ΚΔΑ”.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματός του κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα