Νόμπελ Φυσικής για τη σκοτεινή ενέργεια

Νόμπελ Φυσικής για τη σκοτεινή ενέργεια

Σε τρεις επιστήμονες, δύο Αμερικανούς και έναν Αμερικανοαυστραλό, απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής. Βραβεύθηκαν για τις έρευνές τους σχετικά με την επέκταση του σύμπαντος

Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή του βραβείου.

Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) λαμβάνει ο Αμερικανός πολίτης Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο Αμερικανοαυστραλός πολίτης Μπράιαν Σμιτ και ο Αμερικανός Άνταμ Ρις.

Το 1998, οι επιστήμονες ηγούνταν δύο ομάδων, που παρατηρούσαν μακρινές εκρήξεις αστέρων (σούπερ νόβα) και έπειτα από παρατηρήσεις χρόνων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτητα που αυξάνεται συνεχώς.

Ήταν κάτι που δεν περίμεναν να βρουν και το οποίο άλλαξε το μοντέλο για το σύμπαν πάνω στο οποίο βασίζονται οι θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας.

“Μελέτησαν αρκετές δεκάδες αστέρες που εκρήγνυτο, οι οποίοι αποκαλούνται σουπερ νόβα, και ανακάλυψαν πως το σύμπαν επεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό”, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Το εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν πως η διαστολή του σύμπαντος δεν επιβραδύνεται. Αντιθέτως επιταχύνεται”, αναφέρει στη δήλωσή της η επιτροπή.

Η επιτάχυνση αυτή πιστεύεται πως οφείλεται στη σκοτεινή ενέργεια, αν και οι κοσμολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ακριβώς είναι αυτή. Υπολογίζουν πως η σκοτεινή ενέργεια –ένα είδος αντίστροφης βαρύτητας, που απωθεί την ύλη που την πλησιάζει– αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα του σύμπαντος.

“Η ανακάλυψη αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους βραβευθέντες”, προσθέτει η επιτροπή στη δήλωσή της.

“Ανακοινώσαμε τελικά με φόβο στον κόσμο ότι φτάσαμε σε αυτό το τρελό συμπέρασμα, ότι το σύμπαν ανεβάζει ταχύτητα”, δήλωσε ο Σμιντ μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ.

Ο Σολ Περλμούτερ γεννήθηκε το 1959 στο Σαμπέιν-Ουρμπάνα (Ιλινόι, ΗΠΑ) και είναι καθηγητής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Ο Άνταμ Ρις γεννήθηκε το 1969 στην Ουάσινγκτον και διδάσκει αστρονομία και φυσική στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ).

Ο Μπράιαν Σμιτ γεννήθηκε το 1967 στο Μισούλα (Μοντάνα, ΗΠΑ) και διευθύνει την ομάδα έρευνας για τα σουπερνόβα στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο του Ουέστον Κρικ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα