Μόνο ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές

Μόνο ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές
Ακίνητα Eurokinissi

Χρονικό περιθώριο για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές με τις σημερινές τιμές. Ερωτηματικό τι θα γίνει με τα τεκμήρια διαβίωσης, που συνδέονται με την κατοχή ακινήτου.

Την κρίσιμη διευκρίνιση ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοιπους 21 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ θα ισχύσουν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Για τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.) φέτος θα ισχύουν οι παλιές αντικειμενικές τιμές.

«Μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα γίνει εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τους υπόλοιπους φόρους, η εφαρμογή είναι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Σε άλλες περιπτώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019», δήλωσε η κ. Παπανάτσιου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο να γίνουν μεταβιβάσεις δωρεές και γονικές παροχές με τις σημερινές τιμές ειδικά για τις περιοχές που οι νέες αντικειμενικές θα είναι αυξημένες. Ωστόσο η υφυπουργός δεν διευκρίνισε τι θα γίνει με τα τεκμήρια διαβίωσης που συνδέονται με την κατοχή ακινήτου.

 Το σύνολο των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες στο ΦΕΚ ενώ αύριο αναμένεται να εκδοθεί και η τροπολογία με την οποίο διευρύνεται το πρώτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ από τα 500 στα 550 ευρώ και το τρίτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ από τα 1000 στα 1050 ευρώ για να μην προκύψουν μεγάλες αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές.

Επίσης για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αυξάνονται και η περιουσία του ξεπερνά πλέον το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ υπάρχει πρόβλεψη το αφορολόγητο να ξεπεράσει τα 250.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα