Η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για πλεονάσματα φέρνει πρόσθετες ελαφρύνσεις

Η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για πλεονάσματα φέρνει πρόσθετες ελαφρύνσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης Menelaos Myrillas / SOOC

"Τα συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν" για τις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου τη διετία 2019-2020, διαμηνύει αξιωματούχος του Υπ.Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα ανοίξουν εκ νέου στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ανοίγει, ωστόσο, ένα "παράθυρο" για πρόσθετες ελαφρύνσεις, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένο το υπερπλεόνασμα.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά την πολύωρη σύσκεψη για τα δημοσιονομικά που συμμετείχαν ο υπουργός  Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής κ.Γιώργος Χουλιαράκης τόνιζε ότι έως τώρα έχουν ξεκαθαρίσει δύο θέματα.

Το ΔΝΤ δέχεται πλέον ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 (μέχρι πρότινος προέβλεπε πρωτογενές 2,9% για φέτος) αποδεχόμενο τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλέον να εφαρμοστούν η περικοπή των συντάξεων μαζί με την περικοπή του αφορολόγητου το 2019 μετά από συμφωνία όλων των θεσμών.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος τα «συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν» εννοώντας ότι θα γίνει η περικοπή των συντάξεων τον επόμενο χρόνο και του αφορολόγητου το 2020 μαζί με τα κοινωνικά και φορολογικά αντίμετρα.

Μάλιστα η ίδια πηγή τόνιζε ότι και για το 2018 και για το 2019 θα υπάρξει υπερπλεόνασμα το οποίο πλέον θεωρείται μόνιμο και κατά συνέπεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσθετες ελαφρύνσεις πέρα των αντίμετρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 -2020.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2018 θα αναθεωρηθεί στο ΜΠΔΣ 2019 -2022 από το 2,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 2% ή το 2,1% του ΑΕΠ

 Η ίδια πηγή τόνιζε ότι με την σημερινή συμφωνία   για   τα  πλεονάσματα   κυρίως   με    το  ΔΝΤ   αλλά  και   τους  υπόλοιπους  δανειστές καλύπτουμε μεγάλη απόσταση από την ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας ως τις 24 του μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα