Συμφωνούν όλοι για ελάφρυνση χρέους διαφωνούν για το πότε και πώς

Συμφωνούν όλοι για ελάφρυνση χρέους διαφωνούν για το πότε και πώς
Ο Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ AP

Ο «σκληρός» του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν, δήλωσε ξεκάθαρα την Παρασκευή, ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν - όπως λένε - το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα , τότε θα πρέπει να αποφασίσουν - και μάλιστα σύντομα - για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ναι από όλους στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους βγάζει η Ουάσιγκτον, αν και η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί χωρίς δυσκολίες.

Ο «σκληρός» του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν, δήλωσε ξεκάθαρα την Παρασκευή, ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν – όπως λένε – το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα , τότε θα πρέπει να αποφασίσουν – και μάλιστα σύντομα – για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .

Έδωσε επίσης και το «πλαίσιο» της λύσης , σημειώνοντας ότι το Ταμείο θέλει αποφάσεις τώρα αλλά «αυτόματη» εφαρμογή της, χωρίς ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις και προϋποθέσεις . Άλλωστε το ταμείο πιστεύει από την αρχή ότι μόνο μια λύση «εδώ και τώρα», θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την παραπέρα πορεία της Ελλάδας.

Μετά και την συνεδρίαση του αποκαλούμενου Washington Group , η πλευρά της Γερμανίας μετέφερε ένα κλίμα γενικής συμφωνίας για την οποία όμως θα πρέπει να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι διαφωνίες της Γερμανικής πλευράς , εντοπίζονται τόσο στον χρόνο της κατ αρχήν συμφωνίας ,όσο και στη μεθοδολογία της εφαρμογής της . Οι εκπρόσωποι του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ επέμειναν ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και σίγουρα η αναβολή αποπληρωμής του χρέους ανάλογα με τον οικονομικό κύκλο ( δηλαδή η Γαλλική πρόταση ) θα πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στόχους.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο πρόεδρος του Eurogroup κ Μάριο Σετνένο με τους οποίους συναντήθηκαν την Παρασκευή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης ήταν σύμφωνοι και πριν την Ουάσιγκτον με την λύση χρέους και την άμεση εφαρμογή της Γαλλικής πρότασης.

Παρόλα αυτά , όλοι τους συνέστησαν τους έλληνες υπουργούς ,να προχωρήσουν γρήγορα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης Τούτο με την προοπτική η «λύση πακέτο» για χρέος και επόμενη μέρα αν δεν είναι έτοιμη μέχρι τις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντάγκι , η συζήτηση ήταν ευρύτερη αφού στην ατζέντα μπήκαν και η προσπάθεια για την μείωση των κόκκινων δανείων , αλλά και τα «τεστ κοπώσεως» των ελληνικών τραπεζών τα οποία ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες .

Εξαιρετικό ενδιαφέρον , θα έχουν οι σημερινές συναντήσεις με την επικεφαλή του ΔΝΤ κ, Κριστίν Λαγκάνρτ και τον κ Πώλ Τόμσεν . Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου , έχουν ομολογήσει επανειλημμένα ότι δεν ξέρουν πια είναι η θέση του Ταμείου και πως τοποθετείται στο πρόγραμμα της Ελλάδας .

Το μέλλον του προγράμματος του ΔΝΤ , η συζήτηση για το 2019 και τα επόμενα χρόνια ,αλλά κυρίως το πόσο διατίθεται να πιέσει σε μια λύση εδώ και τώρα για το χρέος απέναντι στις αντιρρήσεις της Γερμανίας , τώρα που συζήτηση μπαίνει στην τελική της ευθεία είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν και θα είναι χρήσιμες για την συνέχεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα