Ανοιχτή σύγκρουση στα Σκόπια: Ο Ιβάνοφ επιτίθεται στο Ζάεφ

Ανοιχτή σύγκρουση στα Σκόπια: Ο Ιβάνοφ επιτίθεται στο Ζάεφ
O Ζόραν Ζάεφ με το Γκιόργκι Ιβάνοφ AP

"Το σοβαρό θέμα του ονόματος δεν μπορεί να λυθεί με ένα τηλεφώνημα", αναφέρει ανακοίνωση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος διαφωνεί με το erga omnes, με τον πρωθυπουργό της χώρας να απαντά υπογραμμίζοντας το δημοψήφισμα, ενώ αναμένεται το δεύτερο τηλεφώνημα του στον Τσίπρα

Τρικλοποδιά στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν πραγματοποιηθεί το δεύτερο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα το οποίο ενδέχεται να φέρει την τελική συμφωνία για το Σκοπιανό, επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Με ανακοίνωση του ο Ιβάνοφ κουνάει το δάχτυλο στο Ζάεφ λέγοντας ότι “Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το θέμα του ονόματος, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβαλλόμενων τεχικών προδιαγραφών, να λυθεί με ένα τηλεφώνημα και με μία προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών” . Μάλιστα η ανακοίνωση της Προεδρίας της ΠΓΔΜ ξεκινά αναφέροντας ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος απαντά στον πρωθυπουργό, σε μία κίνηση πρωτοφανή!

Ειδικότερα το γραφείο του Ιβανόφ χαρακτηρίζει τη χθεσινή δήλωση του Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό  “Top Tema” πως μία πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο την προοπτική της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα αύξανε τους εσωτερικούς κινδύνους, ως “μία απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγηθεί το κονό και να παραπλανηθούν οι πολίτες εν όψει ενός αναμενόμενου δημοψηφίσματος” .

Ο Ιβάνοφ τονίζει ότι οι στρατηγιικοί στόχοι της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα ορισμένοι και δεν αλλάζουν. Επιμένει όμως ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία και να μην αλλάξει το Σύνταγμα της, χωρίς να διακινδυνεύσει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στην έκκληση Ζάεφ να στηριχθεί μία πιθανή συμφωνία από όλους τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, ο Ιβάνοφ διαμηνύει ότι χρειάζεται μία ευρεία εθνική συναίνεση “που δε θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια των πολιτών”.

Απάντηση Ζάεφ μέσω δημοψηφίσματος

Ο Ζάεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ανταπάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, κραδαίνοντας το μείζον της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη μετανάστευση των νέων Σκοπιανών λόγω της οικονομικής ασφυξίας και υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το δημοψήφισμα.

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα