Αντιπολίτευση για παραίτηση Σακελλαρίου: Σκιές στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης

Αντιπολίτευση για παραίτηση Σακελλαρίου: Σκιές στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου Eurokinissi

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ένωση Κεντρώων αφήνουν αιχμές για κυβερνητικές παρεμβάσεις και απειλές κατά της Δικαιοσύνης με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την παραίτηση του Νικου Σακελλαρίου από τη θέση του πρέδρου του ΣτΕ αφήνει η αντιπολίτευση.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά:

“Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή.

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον.”

Αιχμές άφησε και το Κίνημα Αλλαγής:

“Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος Πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου.

Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας.”

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων σχολίασε πως: “Η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας” και επισήμανε ότι η ίδια είχε ζητήσει: “η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έτσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα