Αθανασίου: Δεν ήταν ακροδεξιοί στη Λέσβο, υπήρχαν και οπαδοί ομάδων

Αθανασίου: Δεν ήταν ακροδεξιοί στη Λέσβο, υπήρχαν και οπαδοί ομάδων
O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου Eurokinissi

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλόγισε στη ΝΔ ότι δεν βρήκε να πει μια λέξη για το κλίμα πογκρόμ κατά μεταναστών με πιστόλια. «Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα» αντέτεινε ο Χ. Αθανασίου της ΝΔ.

Πολιτική αντιπαράθεση για την ακροδεξιά βία κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη ακόμη και με πιστόλια φωτοβολίδων ξέσπασε στη Βουλή με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσας να ζητεί ομόθυμη πολιτική καταδίκη και την ΝΔ να αρνείται τον ρατσιστικό χαρακτήρα των επιθέσεων.

Το ζήτημα της ακροδεξιάς βίας ανέδειξε ο κ. Βίτσας, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να καταδικάσουν ομόθυμα τις ρατσιστικές επιθέσεις στη Μυτιλήνη. Απευθύνθηκε, δε ειδικά στη ΝΔ καταλογίζοντάς της ότι δεν είναι δυνατόν να μη βρίσκει να πει ένα λόγο καταδίκης ενάντια στην ομάδα των ακροδεξιών που πυροβολούσε με πιστόλια φωτοβολίδων και με τις ιαχές «να τους κάψουμε». Πρόσθεσε, δε ότι με τέτοιες ενέργειες δημιουργείται «κλίμα πογκρόμ» κατά των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν, όμως, την έντονη αντίδραση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Επιχείρησε, μάλιστα, να αποδώσει τα έκτροπα σε ποδοσφαιρόφιλους λέγοντας ότι στη συγκέντρωση, όπου ήταν και ο ίδιος παρών, υπήρχαν και «οπαδοί της ΑΕΚ». Στη συνέχεια, πάντως, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η ΝΔ καταδικάζει τις ακραίες ενέργειες αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις αναφορές του υπουργού και του ζήτησε να τελειώνει. Δυσαρέσκεια για τις αναφορές στις ρατσιστικές επιθέσεις εξέφρασε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό να μην μιλάει για αυτό το ζήτημα γιατί «θα εκτραχυνθεί η διαδικασία». Την απροθυμία της ΝΔ να αναγνωρίσει το ρατσιστικό χαρακτήρα των επιθέσεων κατά μεταναστών σχολίασε σκωπτικά ο κ. Βίτσας λέγοντας: «υπάρχει μία μύγα που τσιμπάει».

Αθανασίου: Δεν είναι ακραίοι όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αργότερα, με νέα παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, παρέσχε πλήρη κάλυψη στους ακροδεξιούς που επιτέθηκαν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Μην παρασυρθούμε και θεωρήσουμε ότι τα επεισόδια τα δημιουργούν ακραία στοιχεία» είπε και άφησε να εννοηθεί ότι στόχος της βίας ήταν η βελτίωση της κατάστασης. «Όπως λέει και ο Δήμαρχος είναι πάνδημο αίτημα των Λεσβίων να βελτιωθεί η κατάσταση» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα. 

«Όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν έγινε το παραμικρό, έγινε χθες που ήταν η υποστολή της σημαίας» είπε καλύπτοντας τα επεισόδια και συμπλήρωσε: «από τις φωνασκίες και τους πανηγυρισμούς (κυρίως αεκτζήδων που πανηγύριζαν) άρχισε να υπάρχει μια ανταλλαγή λεκτική με ένταση παρεισέφρησαν ακραία άτομα τα οποία είχαν περίσσευμα, κροτίδων και φωτοβολίδων από το Πάσχα». Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την κατάσταση με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη: «Ζουν εκεί, κοιμούνται εκεί, ουρούν και αφοδεύουν εκεί κυρίως τα μικρά παιδιά. Και προσεύχονται δημόσια το οποίο απαγορεύεται γιατί θεωρείται προσηλυτισμός. Μερικές φορές προκαλούν κιόλας, αλλά αυτό είναι ανθρώπινο και δεν μένω σε αυτό» δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Ανησυχία για τις αυξημένες εισροές προσφύγων-μεταναστών από τον Έβρο

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε, όμως, και την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών που καταγράφονται την τελευταία περίοδο κυρίως από τον Έβρο αλλά και προς τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα «φωτογράφισε» την Τουρκία λέγοντας ότι οι ροές αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη σύνοδο της Βάρνας, όπου υπήρξε πολιτική καταδίκη του Ερντογάν, και μίλησε μάλιστα για «πολιτικές σκοπιμότητες».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2017 ο μέσος όρος των εισροών ήταν 54 άτομα την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 οι εισορόες αυξήθηκαν σε  62 – 66 την ημέρα. Αλλά μετά τη σύνοδο της Βάρνας οι είσοδοι εκτινάχθηκαν σε 126 την ημέρα και πλέον αυξάνονται σε 200 περίπου την ημέρα. Ανέφερε, δε ότι το «πραγματικά ανησυχητικό» ζήτημα είναι η τεράστια αύξηση που καταγράφεται από τον Έβρο. «Σήμερα το πρωί είχαμε 340 εισόδους από τον Έβρο και τον Απρίλιο εισήλθαν 2.700 άτομα» τόνισε. Όσο για τα νησιά τόνισε ότι τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισόδους με το κύριο βάρος να βρίσεται στη Λέσβο με 1.189 εισόδους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα