Δούρου: Θα σταματήσει το έγκλημα της Φυλής – Θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των απορριμμάτων

Δούρου: Θα σταματήσει το έγκλημα της Φυλής – Θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των απορριμμάτων
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου Eurokinissi

Η περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων που εμπεριέχει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός.

Στην ετοιμότητα του ΕΔΣΝΑ να αντιμετωπίσει άμεσα με «ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» το πρόβλημα της ρηγμάτωσης που σημειώθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστεί το συντομότερο το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που εμπεριέχει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, αποβλέποντας στην επανάκτηση και μείωση των απορριμμάτων ώστε να πάψει να υφίσταται το «έγκλημα δεκαετιών» που έχει συντελεστεί στη Φυλή, εστίασε η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου σε δήλωσή της αμέσως μετά την έκτακτη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την προσωρινή δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ.

Η περιφερειάρχης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης των δημάρχων στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών αποδίδοντας τους τον χαρακτηρισμό «Ευρωπαίοι α λα καρτ» καθώς «θέλουμε επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά χρήματα για την ανακύκλωση ή για τις καμπάνιες ενημέρωσης, χωρίς να τις υλοποιούμε» όπως διαπίστωσε.

Στο σύνολο των 66 λοιπόν δήμων της Περιφέρειας ανέφερε «5 μονάχα έχουν προχωρήσει σε σοβαρή ανακύκλωση προκειμένου να μειώσουμε την ταφή των συμμείκτων».

Υπενθύμισε την αυστηρότητα των Ευρωπαίων και των στόχων που βάζουν για το 2020. Δηλώνοντας ότι «όσον αφορά το πρόσωπό μου θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι».

Αναφορικά με το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ ενημέρωσε ότι προήλθε από μία ρηγμάτωση η οποία επιδεινώθηκε από τη βροχόπτωση. «Πήραμε όλοι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου την απόφαση να προφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και για αυτό, αντί ελαχίστων ωρών, οδηγηθήκαμε στην ταλαιπωρία των συμπολιτών κάποιων ημερών».

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, που έχει ξαναδοκιμάσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, το 2003, το 2008, το 2009 και το 2011, «σημειώνω ότι παλαιότερα χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί, και όχι μόνο μια εβδομάδα».

Για τις ρηγματώσεις, επισήμανε ότι παρουσιάζουν μια περιοδικότητα, ακριβώς γιατί εκεί έχει συντελεστεί «όπως σωστά το χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα έγκλημα δεκαετιών».

«Έγκλημα , το οποίο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αποφασίσει να τα βάλει με Θεούς και δαίμονες για να το σταματήσει» δηλώνει επιγραμματικά.

Η κ. Δούρου υπενθυμίζει ότι με την ανάληψη της θητείας της, η νέα διοίκηση το 2014, παρέλαβε και έναν «αντιευρωπαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό» σχεδιασμό. «Μέσα σε 1,5 χρόνο ψηφίσαμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που εκκρεμούσε για το κράτος – μέλος της ΕΕ 13 ολόκληρα χρόνια και σήμερα υλοποιείται έχοντας πιστώσει 150 εκατομμύρια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και 6,7 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι με το τελευταίο αυτό γεγονός «έπεσαν οι μάσκες κάποιων που θέλουν να ξαναπάμε πίσω στη λογική των «τεράστιων εργοστασίων φυτεμένων στην Κερατέα, σε αρχαιολογικούς χώρους και αλλού, όπως και σε αυτούς που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως σωστά είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, δείχνοντας προς τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ετοιμότητα και μείωση όγκου στον ΧΥΤΑ

Στην ετοιμότητα αντιμετώπισης του συμβάντος στον ΧΥΤΑ αναφέρθηκε το μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ‘Αρης Βρούστης, παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά στοιχεία για τη μεταβολή της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που σημειώνεται βάση του νέου ΠΕΣΔΑ.

Έκανε λόγο για διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα τα ρήγματα για «να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η μεγάλη κατολίσθηση του όγκου των απορριμμάτων με απενεργοποίηση του ΧΥΤΑ για μήνες το 2003». «Το προφθάσαμε γιατί παρακολουθούμε συνεχώς. Παράλληλα λειτουργούσαν και τα άλλα εργαλεία του ΕΔΣΝΑ» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Σχιστό όπου «καθημερινά απορροφούσαν το 70% του ημερήσιου όγκου των απορριμμάτων της Αττικής». Τόνισε την ανάγκη μείωσης των σκουπιδιών ώστε να «μην δημιουργηθεί νέα Φυλή και στην επόμενη μονάδα» και ανακοίνωσε ότι «χάρη στο νέο μοντέλο διαχείρισης και τα προγράμματα – κίνητρα προς τους δήμους που προτείνει ο σύνδεσμος πέρσι επιτεύχθηκε 13% μείωση του όγκου και φέτος περισσότερο από 25%».

Κίνητρα του ΕΔΣΝΑ

«Από το τέλος του 2014 και μετά η λογική του “όλα στη Φυλή” με προσπάθεια της δικής μας διοίκησης αντιστρέφεται», επισήμανε λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης, διαπιστώνοντας την ύπαρξη δύο διαφορετικών συμπεριφορών στους δήμους και τους δημότες, πριν και μετά το 2015, «ως αποτέλεσμα διαφορετικών πολιτικών επιλογών».

Αποτέλεσμα που δεν ήρθε από μόνο του σημείωσε, καλώντας τους συνέδρους να αναλογιστούν: «Πριν το 2015, ποιός δήμος είχε τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του και δράσεις εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;».

Σήμερα, συνέχισε, άσχετα με τον βαθμό ενεργοποίησης του κάθε δήμου, όλοι γνωρίζουν καλά ότι για την πρωτογενή ανακύκλωση, η ευθύνη και οι δράσεις είναι απολύτως τοπικές. Επίσης δεν υπήρχε καμία εναλλακτική διαχείριση για τα κλαδέματα ή τα οργανικών βιοαπόβλητα. Ακόμα και η απλή διαχείριση καθαρού χαρτιού στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες «έπρεπε να εκπονηθούν κεντρικά, από εμάς, ειδικά προγράμματα για να έχουμε σήμερα τα πρώτα απτά αποτελέσματα» σημείωσε, απευθύνοντας μομφή στην πλειοψηφία των δήμων ότι «αν εξαιρέσουμε λίγες περιπτώσεις δήμων που έχουν κάνει άλματα (Βριλήσσια, Χαλάνδρι κατάφεραν να εκτρέπουν από τα σύμμεικτα απορρίμματα περίπου το 30%), οι περισσότεροι προχωρούν με αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των τοπικών τους σχεδίων, που σε κάθε περίπτωση είναι δική τους ευθύνη».

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από πρόταση της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία ,όπως άλλωστε και οι άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις άσκησαν έντονη κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, με κεντρικό αίτημα «να κλείσει τώρα η Φυλή». Αίτημα το οποίο επιδιώκει και η συλλογικότητα της περιοχής «Δυτικό Μέτωπο» εκπρόσωποι του οποίου παρίσταντο στη συζήτηση. Καθολική σχεδόν αντίδραση των συνέδρων με προεξάρχουσα της Λ.Σ έτυχε η πρόταση του Θ.Τζίμερου να δοθεί σε ιδιώτες ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκριμένα, ο κ Γ. Μανουσογιαννάκης από τη Λ.Σ έθεσε το ζήτημα της «ακαταλληλότητας λόγω σαθρότητας» του εδάφους και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους εργαζόμενους. Επικινδυνότητα η οποία μεγεθύνεται, όπως σημείωσε και από την παρουσία τοξικών και άλλων επιβλαβών για την υγεία στοιχείων όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα και στην επιδημιολογική έρευνα που διενεργείται στην περιοχή με απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Εξάλλου, δεν παρέλειψε να θέσει θέμα για την εντατικοποίηση στην οποία θα υποχρεωθούν οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων προκειμένου να απομακρύνουν γρήγορα τα σκουπίδια από τις γειτονιές.

Ωστόσο η συνολική στάση της ΛΣ ήταν σε επιθετική γραμμή και από πολλούς κρίθηκε ότι εμπεριείχε την πρόθεση να δυναμιτίσει τη διαδικασία, πρακτική την οποία καταδίκασε με δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ Θοδωρής Σχινάς σημειώνοντας: «Η στάση που τήρησε σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση, με τη στήριξη ενεργειών που στοχεύουν στη δημιουργία μικροκομματικών εντυπώσεων, απάδει, όχι μόνο της ιστορίας του κόμματος αλλά και των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας και του διαλόγου. Το προεδρείο του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας δεν πρόκειται να επιτρέψει την απαξίωση και την υποβάθμισή του μέσα από ολοκληρωτικές λογικές μπάχαλου, που δεν προάγουν καμία λύση και σίγουρα όχι το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα