Επί χάρτου σχέδιο στήριξης των αδύναμων και της μεσαίας τάξης

Επί χάρτου σχέδιο στήριξης των αδύναμων και της μεσαίας τάξης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας στο 14ο Περιφερειακο Αναπτυξιακο Συνεδρίο Βορείου Αιγαίου Eurokinissi

Ολοένα και πιο φανερό γίνεται το φλερτ της κυβέρνησης με την ιδέα να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις μέτρων μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως επιθυμεί να στείλει από τώρα μηνύματα ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία και σε κάθε ευκαιρία που τού δίνεται δεν παραλείπει πλέον να αναφέρεται στην προοπτική της “δίκαιης ανάπτυξης” για την χώρα.

Έτσι, μετά τις δημόσιες αναφορές του ενώπιον του Προέδρου της Κομισιόν και του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ σε αφαιρέσεις μέτρων, ο πρωθυπουργός φωτογράφησε…καλύτερες ημέρες για την χώρα και στην διάρκεια της χθεσινής του παρουσίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Τα όσα είπε από τον Λήμνο για την δυνατότητα ανακούφισης των πιο αδύναμων είναι ενδεικτικά και περιγράφουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην λήψη θετικών μέτρων για την κοινωνία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και σίγουρα πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

“Θέλω κοιτώντας σας στα μάτια και με ειλικρίνεια, να σάς πω ότι θα καταφέρουμε να βγούμε πράγματι από αυτήν την περιπέτεια, όχι μόνον τυπικά, αλλά όταν- κι γι’ αυτό δουλεύουμε με σχέδιο- αμέσως μετά θα μπορούσε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, στήριξης και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και εκείνων που επλήγησαν από την κρίση” είπε ο πρωθυπουργός. Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη- το είπε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο ραδιόφωνο 24/7 -ενδεχομένως να είναι και το πρώτο μέτρο που θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση κάποιων αδικιών.

Στο ίδιο σχεδόν πνεύμα εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τα σενάρια που εμφανίζουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να ζητήσει από τους δανειστές μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων για το 2019.

Με προσεκτικές διατυπώσεις ο κ. Τσακαλώτος άφησε (Κόκκινο) ανοιχτή την πιθανότητα να γίνουν κινήσεις προς τους δανειστές ούτως ώστε να ακυρωθούν στην πράξη τα μέτρα στο συνταξιοδοτικό για την επόμενη χρονιά. “Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα γι’ αυτήν την συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος και μετά θα δούμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφανίζουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να διαπραγματευτεί εκ νέου κάποια μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί πριν από την τυπική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα -λένε συνεργάτες του- είναι να μην διαταραχτεί σε καμία περίπτωση η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με δυσκολία και έπειτα από μία μεγάλη περίοδο καχυποψίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους δανειστές. Επομένως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά τον Αύγουστο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα