Επιμένει ο Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα

Επιμένει ο Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ AP

Με επιστολή του στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει "καμία συμφωνία που συνεπάγεται αλλαγή ονόματος και Συντάγματος".

“Βέτο” στην συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, την οποία το κοινοβούλιο της πΓΔΜ είχε υπερψηφίσει, ασκεί ο πρόεδρος της γείτονος, Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπως ανακοίνωσε με σημερινή του επιστολή στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, “πάντα δρω με υπευθυνότητα και εκτελώ τα καθήκοντά μου στη βάση και εντός των πλαισίων του Συντάγματος και σύμφωνα με τους νόμους και τα συμφέροντα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»”.

“Eπομένως”, συνεχίζει ο Ιβάνοφ, “αποφάσισα να μην υπογράψω την συμφωνία […] που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στις 20 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας του λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, “Δεν δέχομαι αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Δεν δέχομαι ιδέες και προτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος, την μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης”.  Όπως υπογραμμίζει,  ακολουθεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες τον εξέλεξαν πρόεδρο οι πολίτες της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και φέρνει την πΓΔΜ “σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, τη Δημοκρατία της Ελλάδας”. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της γείτονος, “Κάθε πολίτης που φέρνει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών.

“Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες στην βάση του ποινικού κώδικα” καταλήγει ο Ιβάνοφ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα