Κωδικός “κοινωνικό προφίλ” από Μητσοτάκη

Κωδικός “κοινωνικό προφίλ” από Μητσοτάκη
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση με θέμα τη μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ποιο στόχο θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ ως τον σημαντικότερο της πολιτικής του

Το μεγάλο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος ήταν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της ΝΔ με λαϊκά στρώματα, τα οποία την εγκατάλειψαν εκλογικά και πολιτικά στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Δείγμα αυτής της προτεραιότητας ήταν το γεγονός ότι το πρώτο προσυνέδριο ενόψει του προηγούμενου 11ου συνεδρίου της ΝΔ αφορούσε τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

Από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις όπου η πρωτιά της ΝΔ καταγράφεται κυρίως λόγω της εξαιρετικά υψηλής συσπείρωσης των ψηφοφόρων της στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ -κατά κύριο λόγο προς την αδιευκρίνιστη ψήφο- καθώς και μια σειρά άλλοι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν ότι έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς σ’ αυτή την κατεύθυνση και να βελτιώσει τις επιδόσεις του σ’ αυτό τον τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είναι αποφασισμένος να επιμείνει σε αυτό τον τομέα καθώς αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων μαζί με τους νέους ήταν από εκείνες που έφεραν στην κυβερνητική εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικώς πλήττει με τις πολιτικές του επιλογές όλους και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς. Δείγμα των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη είναι και τα όσα δήλωσε χτες με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά όπου με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο στόχο του» τον αγώνα για «καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές».

Μάλιστα σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ. στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς») το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τη «μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου το κεντρικό μήνυμα είναι πως «με την επιδοματική διαχείριση της φτώχειας να εξυπηρετεί απλώς πρόσκαιρη ψηφοθηρία βυθίζοντας τελικά περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο και τη συστημική ανέχεια». Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να αναδείξει ως αντίδοτο τη δική του φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, λέγοντας πολλές φορές ότι η βασική απάντηση σε αυτά τα προβλήματα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα, κυρίως μέσω της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ.

Πάντως το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει αναφορές σε ξεκάθαρες σχέσεις με την «υγιή επιχειρηματικότητα» ενώ έχει εντάξει στη ρητορική του και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δηλώνοντας κατά καιρούς ότι δεν θα δεχθεί την καταστρατήγησή τους από τους επιχειρηματίες.

Μια άλλη κατηγορία εργαζομένων όπου η ΝΔ κάνει προσπάθειες να ανοιχτεί και να αντικρούσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ που όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευσης προσπαθεί να «δαιμονοποιήσει» τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ιδίως οι συμβασιούχοι. Ο κ. Μητσοτάκης κατ’ επανάληψη τονίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη ΝΔ, χαρακτηρίζει συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ τα περί απολύσεων ωστόσο εμμένει στη θέση για ιδιωτικοποίηση τομέων του δημοσίου και έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων. Αύριο Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της γραμματείας των ειδικών κομματικών οργανώσεων της ΝΔ με θέμα το δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα