Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η πρόσκληση ένταξης ΠΓΔΜ-Αλβανίας

Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η πρόσκληση ένταξης ΠΓΔΜ-Αλβανίας
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018. Eurokinissi

Με συμβιβασμό ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2019 θα αποφασιστεί η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Για μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019 μετατίθενται σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date).

Δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 θα αποφασιστεί η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Πάντως στο συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε σκληρή μάχη με βασικό επιχείρημα ότι η ένταξη των δύο χωρών θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Η Γαλλία η Ολλανδία και η Δανία είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ και στην Αλβανία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Άλλωστε, οι δύο χώρες είχαν εγγράφως αποτυπώσει τις αντιρρήσεις τους σε σχετικό non paper.

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε η Γερμανία η οποία είχε επίσης ταχθεί υπέρ του να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες. Το Βερολίνο κάλεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία να μην εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια. Ωστόσο, η γερμανική επιθυμία δεν απεδείχθη αρκετή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα