Όχι της ΝΔ στην πρόταση Σκουρλέτη για διάλογο για το σπάσιμο της Β΄Αθηνών

default image

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι δε συμμετάσχει σε συναντήσεις μέχρι να απαντήσει επίσημα η κυβέρνηση εάν αποδέχεται τη γαλάζια πρόταση για χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

Αρνητική είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς τα κόμματα προκειμένου να συζητηθεί η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β’ Αθηνών και το υπόλοιπο Αττικής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που χθες δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε ρελανς επαναφέροντας τη δική της πρόταση του 2016 για κατάτμηση της Β’ Αθηνών, αλλά ταυτόχρονα με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, διαμηνύει ότι δε θα πάει στη συνάντηση εάν η κυβέρνηση δεν απαντήσει επίσημως στη δική της πρόταση.

Γαλάζιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: “Μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στην σαφή πρότασή μας για την χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση, όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους.”

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τα κόμματα σε συνάντηση την Πέμπτη 17 Μαϊου με αντικείμενο την συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης για κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της ΝΔ για σπάσιμο της Β’ “πακέτο” με ψήφο Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό σε συνέντευξη του χθες στο Σκάι.

Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 επέμεινε στην πρόταση της ΝΔ.

“Εμείς θέλουμε να σπάσει η Β’ Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτοεξελέγη βουλευτής και πρώτευσε, πρότεινε ο ίδιος το ‘σπάσιμο’ της Β’ Αθηνών. Επομένως, λέει ότι για λόγους αρχής οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μίας κυβέρνησης. Αν ο λαός εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ τον πρώτο μήνα θα φέρει νέο εκλογικό νόμο που θα προβλέπει και σπάσιμο της Β’ αθηνών”.

Ταυτόχρονα εξάλλου, το κόμμα της ΝΔ σε σημερινή ανακοίνωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα επί της πρότασης αυτής.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και στο ενδεχόμενο να μειωθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος, ο κύριος Θεοδωρικάκος σημειώνει ότι καλύτερη λύση είναι “ο συνδυασμός να υπάρχει αναλογικότητα και ταυτόχρονα δυνατότητα να σχηματίζονται κυβερνήσεις στον τόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σε αυτό το ζήτημα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν γίνεται να κόβεται και να ράβεται στα μετρα ενός κομματος ο εκλογικός νόμος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα