Οι ταλαντεύσεις της ΝΔ για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας

Οι ταλαντεύσεις της ΝΔ για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας
Ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Κανονικά θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη ο Μάκης Βορίδης παρότι αρχικά η ΝΔ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση του υπουργού εσωτερικών

Μετά από πολλές ταλαντεύσεις του Μοσχάτου ο τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ αναμένεται να προσέλθει κανονικά σήμερα στο ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη ύστερα από την επιστολή-πρόσκληση του υπουργού εσωτερικών προς τα κόμματα για να συζητήσουν το σπάσιμο της Β’ Αθήνας. Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ όταν υπήρξε επίσημα η πρόσκληση της κυβέρνησης απέκλειε κατηγορηματικά την αποστολή εκπροσώπου της στη συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών, εν συνεχεία οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν το απέκλειαν και τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η ΝΔ θα προσέλθει κανονικά στη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Πάντως πηγές της ΝΔ ξεκαθάριζαν ότι η αποδοχή της πρόσκλησης Σκουρλέτη γίνεται «αποκλειστικά για να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί το αυτονόητο αίτημα της ΝΔ μαζί με το σπάσιμο των περιφερειών να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Στη ΝΔ επιμένουν ιδιαίτερα στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μέχρι στιγμής τουλάχιστον το θέτουν ως προϋπόθεση για να αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για σπάσιμο της Β’ Αθήνας ή άλλων μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Στην πραγματικότητα η ΝΔ ελίσσεται προκειμένου με εύσχημο τρόπο να μην αποδεχτεί το σπάσιμο της Β’ Αθήνας σε κατ’ ουσίαν προεκλογικό χρόνο, όπως κατ’ επανάληψη τονίζουν τα στελέχη τους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Πάντως και στο θέμα αυτό η ΝΔ ταλαντεύτηκε και σε ρητορικό επίπεδο άλλαζε θέσεις τις τελευταίες μέρες. Αρχικά όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα σενάρια για την κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών εξέφρασε κάθετη άρνηση θεωρώντας ότι αποτελούν μεθοδεύσεις για «εκλογομαγειρέματα» της κυβέρνησης, εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει το 2016 θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συμφωνία της ΝΔ στο σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την αποδοχή από την κυβέρνηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως έχει ξαναγράψει το news247 αρκετοί βουλευτές αλλά και υποψήφιοι της ΝΔ που προαλείφονται για τη Β’ Αθήνας δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη στιγμή αλλαγές στους κανόνες του εκλογικού παιχνιδιού καθώς έχουν φτιάξει τα πλάνα τους και κάνουν προεκλογικό αγώνα με τα σημερινά δεδομένα του εκλογικού συστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα