Ώρα Σκοπιανού για το ΚΙΝΑΛ

Ώρα Σκοπιανού για το ΚΙΝΑΛ
Το ΚΙΝ.ΑΛ Eurokinissi

Πως αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Κινήματος το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφιση μίας συμφωνίας με 180. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν, αν καταλήξουν, Αθήνα-Σκόπια

“Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα δίλημμα για το Σκοπιανό” σχολίαζε ένα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και εννοούσε ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του νέου πολιτικού φορέα είναι τόσο ευαίσθητες που με δυσκολία θα αντέξουν αντεγκλήσεις και αποκκλίσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Η πληροφορία ότι από τις Βρυξέλλες έρχονται μηνύματα για την ανάγκη ψηφοφορίας ενδεχόμενης συμφωνίας με πλειοψηφία 2/3 (180 “ναι”) συζητιέται μεταξύ στελεχών της κεντροαριστεράς που γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα δυσκολευτούν πολύ να αρνηθούν τη συναίνεση.

Όλο το Ποτάμι με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη υποστηρίζει θερμά την προοπτική της λύσης, το ίδιο ισχύει για τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, ασφαλώς για τη ΔΗΜΑΡ και τον Θ. Θεοχαρόπουλο, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει υποστηρίξει δημόσια ότι μια διεθνής συμφωνία υπερισχύει του εθνικού συντάγματος διευκολύνοντας έτσι τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς. Ομως, το αίτημα για εκλογές τώρα που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά και η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αναδείξει όσα χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την σοσιαλδημοκρατία έχουν εντάξει το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής στο σκληρό πυρήνα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι “σκληροί” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλούν ήδη εναντίον της “σαλαμοποίησης”, δηλαδή του τεμαχισμού της διαδικασίας στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, και αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη εάν, τελικά, δεν συγκατατεθούν. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν, αν καταλήξουν, Αθήνα-Σκόπια. Ομως η πολιτική, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπερτερεί της διπλωματίας και επομένως η απόφαση δεν θα έχει να κάνει μόνο με την ουσία του μακεδονικού αλλά και με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Αν τα πράγματα πάνε καλά στη διαπραγμάτευση και έρθει στη Βουλή συμφωνία για το μακεδονικό αρχές Ιουνίου, οι ανακατατάξεις θα αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και βέβαια τον ενδιάμεσο χώρο. Οπωσδήποτε θα έχουν επιρροή οι δημοσκοπήσεις και η δυναμική των συλλαλητηρίων, οπωσδήποτε θα παρέμβουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες (από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα), οπωσδήποτε η προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, παρά την επίσης προαναγγελθείσα παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα και θα φέρει το Κίνημα Αλλαγής μπροστά σε απαιτητικά διλήμματα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, πάντως, θα πραγματοποιηθεί ένα δείπνο των έξι βουλευτών του Ποταμιού, που έχουν καιρό να τα πουν όλοι μαζί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα