Παπαμιμίκος στο NEWS 247: Οι πολίτες δεν ασχολούνται με τον εσωτερικό μικρόκοσμο της ΝΔ

Παπαμιμίκος στο NEWS 247: Οι πολίτες δεν ασχολούνται με τον εσωτερικό μικρόκοσμο της ΝΔ

Ο γραμματέας της ΝΔ εκτιμά ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται αν θα διεξαχθεί συνέδριο όπως ζητά μετ' επιτάσεως η εσωκομματική αντιπολίτευση. Προειδοποιεί ότι η καταψήφιση της συμφωνίας μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και ζητά η στάση της Ν.Δ να συζητηθεί και στην πολιτική επιτροπή. Λέει “όχι” σε εκλογές, “ναι” σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, όχι μόνο επικοινωνιακά

“Με εσωκομματικά σενάρια δε σώζεται η χώρα”, σχολιάζει με νόημα ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος στο news247.

“Πόσοι πολίτες νομίζετε ενδιαφέρονται σήμερα για το δίλημμα συνδιάσκεψη ή συνέδριο, την ώρα που ζουν στην αβεβαιότητα για το αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα; Οι πολίτες δεν ασχολούνται με τον εσωτερικό μικρόκοσμο της Ν.Δ.”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παπαμιμίκος προειδοποιεί ότι η καταψήφιση της συμφωνίας μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. “Η ταυτότητα της παράταξης αυτής, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο”, προσθέτει εμφατικά για ένα ζήτημα που έχει διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Ζητά μάλιστα να συζητηθεί η στάση απέναντι στη συμφωνία και στην πολιτική επιτροπή εκτός από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Αναγνωρίζει λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και στην επικοινωνία και στα πεπραγμένα. Λέει “όχι” σε εκλογές, “ναι” σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εκφράζει τη διαφωνία του με την έννοια της κομματικής επετηρίδας, αλλά επιχειρεί να αποδομήσει και την εικόνα του 40άρη πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση όπου “κυριαρχούν τα σκουριασμένα μυαλά”.

Με μία φράση πως θα συνοψίζατε τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης;

“Παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, που στοίχισαν ακριβά στην πραγματική οικονομία και έφεραν ξανά τη χώρα στην άκρη του γκρεμού.”

Βλέπετε κίνδυνο εξελίξεων α λα Κύπρος σε περίπτωση μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ;

“Θέλω να πιστεύω πως θα βρεθεί λύση, έτσι ώστε η δόση να πληρωθεί έγκαιρα, χωρίς καμία συνέπεια για τη χώρα. Δεν αντέχουμε άλλες περιπέτειες.”

Γιατί στο πολιτικό συμβούλιο ταχθήκατε υπέρ στήριξης μίας συμφωνίας από τη Ν.Δ παρόλο που όπως λέτε θα φέρει νέα φορολογικά μέτρα;

“Το περιεχόμενο της συμφωνίας – όπως όλα δείχνουν – θα είναι χειρότερο από εκείνο που εξασφάλιζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές. Έκτοτε με τα λάθη που έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση, η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά. Παρόλα αυτά για μας η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη και θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον παραμικρό κίνδυνο. Η καταψήφισή λοιπόν της συμφωνίας μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Η ταυτότητα της παράταξης αυτής, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πάνω από όλα βάζουμε το εθνικό συμφέρον και επιλέγουμε την παραμονή μας στο ευρώ. Ας φέρουν λοιπόν άμεσα τη συμφωνία, να την εξετάσουμε, να αναζητήσουμε έσοδα μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε αποτρέψουμε με τον τρόπο αυτό τους νέους φόρους που διαβάζουμε ότι θα φέρει η κυβέρνηση.”

Ποιος πρέπει να αποφασίσει τελικά για τη στάση της Ν.Δ έναντι μίας συμφωνίας; Ο πρόεδρος, η κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ζητούν βουλευτές ή η πολιτική επιτροπή, όπως σας έχουν ζητήσει κομματικά στελέχη;

“Πιστεύω ότι όλα τα θέματα μείζονος σημασίας θα πρέπει να συζητούνται στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Ήδη η συζήτηση άνοιξε στο Πολιτικό Συμβούλιο, και πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα φυσικά, αλλά και την Πολιτική Επιτροπή. Είναι το αντιπροσωπευτικότερο όργανο, στο οποίο πέρα από τους βουλευτές, μετέχουν άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά το σφυγμό της κοινωνίας και αποτελούν τη φωνή του πολιτικού μας οργανισμού σε όλη την Ελλάδα.”

Τελικά η Ν.Δ είχε δίκιο όταν το 2010 κατήγγειλε το μνημόνιο, όταν μετά το 2012 το εφάρμοζε ή τώρα που καταγγέλλει τρίτο μνημόνιο;

“Κυρία Σαμαρά, ας μην τα εξισώνουμε όλα. Υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα. Η ΝΔ, με σίγουρα και σταθερά βήματα, οδηγούσε τη χώρα εκτός μνημονίου. Καταγγέλλουμε λοιπόν την κυβέρνηση, που ανέτρεψε την πορεία εκείνη και οδηγεί σήμερα στην επιβολή ενός ακόμη μνημονίου.

Προκειμένου να γίνει ουσιαστικός διάλογος στη ΝΔ, αρκεί η εθνική συνδιάσκεψη, μία διαδικασία που δεν προβλέπεται από το καταστατικό; Γιατί όχι και συνέδριο;

Η Εθνική Συνδιάσκεψη είναι μια διαδικασία που προβλέπεται στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις περιφερειακές προσυνδιασκέψεις και είναι αδιανόητο να συζητούμε για οτιδήποτε άλλο. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται να βγούμε πέρα από το μικρόκοσμο του κομματισμού. Να ασχοληθούμε με αυτά που απασχολούν πραγματικά την κοινωνία. Πόσοι πολίτες νομίζετε ενδιαφέρονται σήμερα για το δίλημμα συνδιάσκεψη ή συνέδριο, την ώρα που ζουν στην αβεβαιότητα για το αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα; Οι πολίτες δεν ασχολούνται με τον εσωτερικό μικρόκοσμο μας. Οι πολίτες περιμένουν από τη Ν.Δ να διατυπώσει ένα πειστικό αφήγημα για το αύριο. Αυτό είναι το στοίχημα για μας..

Τελικά τι έφταιγε για την ήττα; Και δεν είναι παντελώς αντιπαραγωγικό να κατηγορεί ουσιαστικά η Ν.Δ τους πολίτες για τη δημοκρατική τους επιλογή, αντί να κάνει αυτοκριτική;

“Δεν κατηγορούμε σε καμία περίπτωση τους πολίτες. Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα. Οι ευθύνες τόσο για τα αίτια της πολιτικής μας, όσο και για την επικοινωνία των πεπραγμένων, ανήκουν σ’ εμάς αποκλειστικά. Κάναμε λάθη και στα δυο επίπεδα. Είναι υποχρέωσή μας να τα εντοπίσουμε, να τα διορθώσουμε και να προχωρήσουμε σε μία άλλη βάση.”

Σενάρια αριστερής παρένθεσης. Τα υιοθετείτε; Βλέπετε εκλογές;

“Κανένας δεν θέλει κατάρρευση της κυβέρνησης κάτω από συνθήκες αδιεξόδου, ρήξης με τους εταίρους μας και εν τέλει εθνικής τραγωδίας. Ως εκ τούτου τέτοια σενάρια δεν υιοθετούνται. Για μένα εκλογές αυτή την περίοδο θα ήταν καταστροφή. Θεωρώ λοιπόν, πως θα ήταν καλό για τη χώρα, να σχηματίσει ο πρωθυπουργός κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποτελούμενη από πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν τη συμφωνία, μακριά από ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις. Αρκετά με τις χρονοτριβές. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και αποφασιστικά.”

Υπάρχει όμως και το σενάριο διάσπασης της Ν.Δ είτε στην ψηφοφορία για τη συμφωνία, εάν η ηγεσία δε λάβει υπόψη τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε μετά τις εκλογές, όπου εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα υποστεί νέα μείωση ποσοστών…

“Με εσωκομματικά σενάρια δε σώζεται η χώρα. Και όπως σας είπα, αυτό προέχει τώρα. Σκεφτείτε δηλαδή σε τι κατάσταση θα ήμασταν αν την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει τη συμφωνία και η οικονομία βουλιάζει, εμείς ασχολούμασταν με τα εσωκομματικά. Δε θα μας έδινε κανένας σημασία. Δείξαμε όμως ωριμότητα και αποδεικνύεται πως κανένας στη Ν.Δ δεν υποτιμά την ανάγκη ενότητας τις κρίσιμες ώρες.”

Έχετε μιλήσει για θεσμοθέτηση τάσεων στη Ν.Δ. Γιατί; Και θα το θέσετε επίσημα ως πρόταση προς ψήφιση και που, αφού έκτακτο συνέδριο έχει απορριφθεί από την ηγεσία;

“Είναι μια πρόταση που έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, γιατί πιστεύω πως μετά από μια παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο, υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην παράταξη και να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις πολιτικές, τη ρητορική μας και να προχωρήσουμε μαζί. Διασφαλίζοντας την ύπαρξη θεσμοθετημένης εσωκομματικής διαδικασίας, που θα επιτρέπει στον πρόεδρο να συνθέτει και να είναι ο εγγυητής της ενότητας.”

Σε τι διαφέρουν οι τάσεις απο τις “βαρονίες” που υπήρχαν παλιότερα στη Ν.Δ- ή μήπως υπάρχουν ακόμη;

“Οι βαρόνιες που αναφέρονταν παλαιότερα στον εσωκομματικό διάλογο, είχαν προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Εγώ μιλώ για μια κεντροδεξιά βασισμένη στις ιδέες, τις σύγχρονες αντιλήψεις και πολιτικές. Για πολιτικές ή θεματικές τάσεις, που βάση τους θα έχουν τοποθετήσεις πάνω στην κατεύθυνση που θα χτιστεί το αύριο της χώρας και της παράταξης.”

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι η ΔΑΠ για παράδειγμα κερδίζει τις φοιτητικές εκλογές, την ώρα που η Ν.Δ δημοσκοπικά βουλιάζει; Θα μπορούσαν οι “μεγάλοι” να διδαχθούν από τους “μικρούς”;

“Τα συστατικά επιτυχίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ήταν πάντοτε η σύνθεση απόψεων και η συλλογική δουλειά, πράγματα που της έδιναν το περιθώριο να απευθύνεται σε ευρύτερο ακροατήριο. Είναι «δύναμη ευθύνης» μέσα στο χάος των ελληνικών Πανεπιστημίων και αυτό εκτιμούν οι φοιτητές. Το παράδειγμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λοιπόν, διδάσκει και θα έπρεπε να διδάσκει όσους δεν πέρασαν από αυτή, καθώς πέρα από την πολιτική φιλοσοφία που έχει αναπτύξει η οργάνωση εδώ και 40 χρόνια, αποτελεί υπόδειγμα συνέχειας και ενότητας.”

Εκλεχθήκατε γραμματέας το 2013, σε ηλικία 33 χρονών και ανήκετε στη νέα γενιά της Ν.Δ. Η χώρα έχει πλέον έναν 40άρη πρωθυπουργό, άρα τα ηλικιακά ταμπού στην πολιτική έχουν “σπάσει”. Όμως η Ν.Δ φέρεται να έχει μία αυστηρή κομματική επετηρίδα. Δεν πρέπει και σε εσάς να δοθεί τόπος στα νιάτα;

“Κατ’ αρχάς αν αποδεχόμουν την αυστηρή κομματική επετηρίδα, θα έπρεπε να αναιρώ το ίδιο μου τον εαυτό και τη θέση που έχω. Σε όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υπάρχει όντως αυτή η κουβέντα για επετηρίδες, με τους όρους της οποίας επιτρέψτε μου να διαφωνώ. Σημασία δεν έχουν τα ηλικιακά διαβατήρια. Σημασία έχει να έχεις φρέσκες ιδέες και ανοιχτό το δρόμο για να προσφέρεις. Πιστεύω στο μπόλιασμα ιδεών και προσώπων λοιπόν, εφ’ όσον έχουν κάτι σύγχρονο να προσφέρουν. Και επειδή αναφέρετε τον πρωθυπουργό, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσα ηλικιακά νέα πρόσωπα έχει η κυβέρνηση του. Διότι, μπορεί ο ίδιος να ανήκει στη γενιά των 40άρηδων, ωστόσο επέλεξε να κυβερνήσει με πρόσωπα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Με την ηλικία πάντως, να είναι το μικρότερο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που κυριαρχούν τα σκουριασμένα μυαλά.”

Καταγγέλλετε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργεί νέο κομματικό στρατό στο δημόσιο, όμως η σφαγή που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά στον ιδιωτικό τομέα (από τον κατώτατο μισθό μέχρι τις συλλογικές συμβάσεις) που ωφέλησε την οικονομία, την ανάπτυξη και την εξόφληση του χρέους;

“Ποιος σας είπε πως και εμείς δεν κάναμε λάθη; Κινηθήκαμε όμως σε διαφορετική κατεύθυνση, σηκώσαμε τεράστιο πολιτικό κόστος για να βάλουμε τέλος σε νοσηρές παθογένειες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του Δημοσίου. Σήμερα βλέπουμε και πάλι πρακτικές οικογενειοκρατίας, διορισμούς της προσωπικής τους πελατείας, αντιλήψεις κομματικών στρατών. Η ιδιωτική οικονομία είχε σταθεροποιηθεί και έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης. Πλέον ούτε η κυβέρνηση αμφισβητεί τα μακροοικονομικά επιτεύγματα αυτά, τα οποία πάντως λόγω των εκλογών δεν έφτασε ο χρόνος, ώστε να γίνουν αντιληπτά και στην πραγματική οικονομία.”

Έχετε μιλήσει για το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτός ο όρος και χώρος; Θα μπορούσε να είναι το σημείο “συνάντησης” δυνάμεων από τη Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Κυοφορούνται τέτοια σενάρια, δημιουργίας ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου…

“Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να  συναντώνται τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά αλλά κυρίως σε επίπεδο ουσίας, ιδεών και πολιτικών για τη διακυβέρνηση της χώρας. Όταν ωστόσο μιλώ για το μεταρρυθμιστικό κέντρο αναφέρομαι στο βάρος που πρέπει να δώσει η δική μας παράταξη, ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης έκφρασης  των ανθρώπων του μέτρου, της δημιουργίας και της κοινής λογικής. Των ανθρώπων που βλέπουν μπροστά και διεκδικούν  το μέλλον στηρίζοντας αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα