Στο Λονδίνο ο Τσίπρας με φόντο το Brexit και η κρίσιμη συνάντηση με Ράμα

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας με φόντο το Brexit και η κρίσιμη συνάντηση με Ράμα
O πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας κατά την τελευταία συνάντηση του με την Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, την Τρίτη 26 Μαΐου 2018. Eurokinissi

Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού, που βρίσκεται στη Μ.Βρετανία εν μέσω πολιτικής αναταραχής για το Brexit για την Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερα σημαντικό το ραντεβού με τον Αλβανό πρωθυπουργό, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ΑΟΖ

Μακεδονικό και ελληνοτουρκικά κυριαρχούν στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με διεθνείς ηγέτες που συμμετέχουν στην “Διαδικασία του Βερολίνου” και την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο- εν μέσω πολιτικής αναταραχής για το Brexit– προσκεκλημένος της Τερέζα Μέι για την Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων και το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτήν. Αργότερα θα πάρει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η συνάντηση με τον κ Ράμα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς το “Αλβανικό” παραμένει ψηλά στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων και παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ως γνωστόν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κινούμενη στην λογική πως θα πρέπει τα κράτη της θα πρέπει να είναι δημοκρατικά και πορεύονται χωρίς εθνικισμούς με ειρήνη και ασφάλεια. Η “Διαδικασία του Βερολίνου” αποκτά πρόσθετη σημασία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Η γειτονική χώρα καθώς και η Αλβανία αναμένεται να ξεκινήσουν την συζήτηση για ένταξή τους στην ΕΕ το επόμενο καλοκαίρι και εφόσον ειδικά η ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τα συμπεφωνημένα βάση της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνό Καμμένο θα καθορίσει και την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ καθώς ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι αυτό τις πρόσκλησης προς τους βόρειους γείτονες για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει καταστήσει σαφές ότι η πλήρης ένταξη της ΠΓΔΜ θα επιτευχθεί το νωρίτερο το 2020 κι εφόσον έχουν συντελεστεί όλα τα βήματα που έχει αναλάβει η σκοπιανή πλευρά.

Εκ παραλλήλου πάντως ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θέσει κατά τις επαφές του με ξένους ηγέτες και με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τούς έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το θέμα έθιξε άλλωστε και στον κ. Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι η κράτησή τους είναι απαράδεκτη, όπως επίσης και η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα θέματα που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όμως αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα της κράτησης από τις αρχές του προηγούμενη Μαρτίου των δύο ελλήνων αξιωματικών. Θέμα που είχε επισημάνει και προ ημερών στην τηλεφωνική τους επικοινωνία όταν ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ερντογάν και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα