Στον αστερισμό του Σάντσεθ το Κίνημα Αλλαγής

Στον αστερισμό του Σάντσεθ το Κίνημα Αλλαγής
Η Φώφη Γεννηματά και ο Πέδρο Σάντσεθ σε παλαιότερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ezequiel Scagnetti

Οι εξελίξεις στην Ισπανία ενισχύουν την επιχειρηματολογία εκείνων που πιστεύουν ότι η ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι αντιδεξιά. Το κλίμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου και πως η εμπλοκή στο Σκοπιανό απομακρύνει μία πηγή πιθανών αντιπαραθέσεων

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής την Παρασκευή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ισπανία. Απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου (λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό) και έτσι ενημέρωσε τους Στ. Θεοδωράκη, Θ. Θεοχαρόπουλο, Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Καμίνη ότι τα μηνύματα που έρχονται από τις δημοσκοπήσεις μετά το αίτημά της για εκλογές εδώ και τώρα είναι ενθαρρυντικά. Οι συνομιλητές της, όλοι τους, έθεσαν θέμα συλλογικότητας στις αποφάσεις ζητώντας να συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο τακτικότερα και να διαμορφώνεται εκεί η στρατηγική για να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και εκ των υστέρων αντιθέσεις. Το κλίμα, πάντως, ήταν καλό και αυτό συνεχίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που ακολούθησε σε εντελώς ενωτική ατμόσφαιρα όπως μας μεταφέρθηκε, ενώ συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ενταθεί η κριτική και προς τη ΝΔ ώστε να μη δίνεται η εντύπωση μονομέτωπου αγώνα εναντίον της κυβέρνησης.

Σημαίνει αυτό ότι όλα καλά στο Κίνημα Αλλαγής; Η εμπλοκή στο Σκοπιανό απομακρύνει μια εμπλοκή στις σχέσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού δεδομένου ότι το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη είναι ανοιχτά με το “ναι” ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν επιφυλάξεις και σίγουρα δεν υπάρχει αδημονία για συμφωνία. Ακόμη όμως και αν δεν βρεθεί μπροστά σε σκληρό δίλημμα στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στο εσωτερικό του είναι έντονα.

Οι εξελίξεις στην Ισπανία ενισχύουν την επιχειρηματολογία εκείνων που πιστεύουν ότι η ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι αντιδεξιά. Ο νέος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαφώνησε στο κόμμα του με όσους ήθελαν κυβερνητική συνεργασία με τον Μ. Ραχόι, παραιτήθηκε, επέμεινε στη θέση του και τελικά δικαιώθηκε με την πανηγυρική επανεκλογή του στην ηγεσία και τώρα με την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία μέσα από ρήξεις και την προώθηση προοδευτικής ατζέντας.  Ο Π. Σάντσεθ υπερασπίστηκε τη γραμμή της αυτονομίας, αντιμετώπισε την Αριστερά ως στρατηγικό αντίπαλο και ανταγωνιστή με την έννοια της διεκδίκησης του ίδιου ακροατήριου και έκανε ολομέτωπη επίθεση στην ισπανική κεντροδεξιά αγνοώντας τις πιέσεις να συμβάλει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Αν ως πρωθυπουργός συνεργαστεί με την Αριστερά θα είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης μετά τον Πορτογάλο Α. Κόστα  ο οποίος  επενδύει σε αντιδεξιά κυβερνητική συμμαχία με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τη δυνατότητα συγκρότησης μετώπου του Νότου και για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που βρίσκεται σε κρίση.

Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε ήδη στον Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos.  Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ισπανών Σοσιαλιστών, Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε όμως ότι η κυβέρνηση θα αποτελείται αποκλειστικά από σοσιαλιστές, χωρίς τη συμμετοχή μελών των Podemos. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, αν και αυτή είναι μία απόφαση του Προέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα είναι αποκλειστικά σοσιαλιστική”.

Αναφορά στις εξελίξεις στην Ισπανία, πάντως, έγινε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως είναι ευχάριστη εξέλιξη η διαδοχή του Ραχόι από τον Σάντσεθ, χωρίας πολλά-πολλά για τον αντίκτυπο στα δικά μας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα