Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το μεταναστευτικό

Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το μεταναστευτικό
"Ευρωποίηση" της διαχείρισης των μεταναστών θέλει η Γαλλία AP

Η συμφωνία που επετεύχθη τελικά δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την φιλοδοξία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική βασισμένη στην αλληλεγγύη. Αποτελεί όμως ένα μίνιμουμ συναίνεσης

Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το μεταναστευτικό επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία, σε ρόλο «γεφυροποιού» κατάφερε να βρει έναν τρόπο κατευνασμού της Ιταλίας που απειλούσε με βέτο στο σύνολο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Η συμφωνία που επετεύχθη τελικά δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την φιλοδοξία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική βασισμένη στην αλληλεγγύη. Αποτελεί όμως ένα μίνιμουμ συναίνεσης που ήταν απαραίτητη προκειμένου η ΕΕ να συνεχίσει την κοινή της πορεία. 

Μέχρι τις πρωϊνές ώρες, οι συζητήσεις δεν είχαν καταλήξει πουθενά, εντείνοντας το θρίλερ που βρισκόταν σε εξέλιξη από νωρίς, με την Ιταλία να απειλεί με βέτο στο σύνολο των αποφάσεων της Συνόδου σε περίπτωση που δεν υπήρχε ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν βασίστηκαν σε γαλλοϊταλική πρόταση, που προβλέπει κέντρα μεταναστών εντός της ΕΕ, όπως και αναδιανομή προσφύγων και μεταναστών μεταξύ κρατών-μελών. Όλα αυτά θα εφαρμόζονται σε εθελοντική βάση, κατ’ απαίτηση των τεσσάρων χωρών του Βίσενγκραντ.

«Κερδισμένοι» της συμφωνίας είναι αναμφίβολα οι Ιταλοί, αλλά και οι «σκληροί» του Ορμπάν, που κατάφεραν τελικά να γλιτώσουν με ελάχιστες απώλειες την άρνησή τους στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων: ούτε κυρώσεις, ούτε επιπτώσεις, μόνο χρηματική συνεισφορά για τη λειτουργία των κέντρων στις άλλες χώρες. Η Γερμανία πάντως, δεν κέρδισε τίποτα παραπάνω από την αναφορά στο ανακοινωθέν για τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων. Και πλέον, η θέση της Άνγκελας Μέρκελ είναι δύσκολη στην εσωτερική της μάχη με τους συντηρητικούς της Βαυαρίας…

Απειλές για βέτο

Ήταν νωρίς το απόγευμα όταν η Ιταλία απείλησε με βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο μεταναστευτικό.«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Το βέτο είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θέλω να φανταστώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», είχε δηλώσει προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Τζουζέπε Κόντε.

Yπό το φόβο των απειλών της Ιταλίας να μπλοκάρει το σύνολο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να μεταθέσουν τις δημόσιες δηλώσεις τους για σήμερα. Σύμφωνα με πηγές της Συνόδου, η Ιταλία ζητούσε επιμόνως να αναγνωριστεί το μεταναστευτικό ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αναλογική διασπορά των μεταναστών σε όλες τις χώρες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ην κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Ως εναλλακτική, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε προέβαλε την επιστροφή των πλοίων με τους μετανάστες στις αφετηρίες τους.

Επιπλέον, ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία ήταν έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα