‘Συναγερμός και ψυχραιμία’ για τις πλημμύρες

‘Συναγερμός και ψυχραιμία’ για τις πλημμύρες
Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Αξιοματικής Αντιπολίτευσης ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ασφάλειας απαντά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην «ώρα του πρωθυπουργού», σήμερα, 3 Νοεμβρίου 2017.(EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης) eurokinissi

"Πανστρατιά" για τις πλημμύρες κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας. Δοκιμασία για την κυβέρνηση και το κράτος η διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μακριά από «παιχνίδια εντυπώσεων» το Μαξίμου

«Γκάζι» σε όλους τους συναρμόδιους για την αποτελεσματική αποκατάσταση της πρωτοφανούς καταστροφής στη Δυτική Αττική πάτησε από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές, αφετέρου να περάσει η κυβέρνηση πάνω από τον πήχη σε ό,τι αφορά την διαχείριση της εν εξελίξει κρίσης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί κατάσταση συναγερμού σε δύο μέτωπα: τόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση των ως τώρα καταστροφών και την αποκατάστασή τους, όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν νέων καιρικών φαινομένων, αν τυχόν αυτές –ή άλλες- περιοχές βρεθούν αντιμέτωπες με τέτοιας έκτασης και έντασης κακοκαιρία.

Κινητοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη από χθες και ενόσω μεγάλωνε ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες, αναγνώρισε έμπρακτα, αλλά και συμβολικά, πως πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, κήρυξε εθνικό πένθος, αφού πρώτα είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, άλλωστε, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τους ζήτησε να μεταβούν για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπως και έγινε. Ταυτοχρόνως, κατόπιν συνεννόησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση και ψήφιση του «κοινωνικού μερίσματος» στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις στον κυβερνητικό προγραμματισμό αναλόγως της εξέλιξης του φαινομένου και της πορείας αποκατάστασης των καταστροφών στην Δυτική Αττική.

Στην χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, καταρχάς, να συνεχιστεί αυτονοήτως «η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, δεν έκρυψε και την ανησυχία στην κυβέρνηση όχι μόνο για όσα έχουν συμβεί ως τώρα, αλλά και για τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για τη συνέχεια: «Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες», διαβεβαίωσε σχετικώς, ανακοινώνοντας πάντως πως «ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) κανένας άστεγος, ή πεινασμένος συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί».

Τέλος, κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως «θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή», ενώ με το βλέμμα στραμμένο στους βαριά πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, δεσμεύθηκε ότι γρήγορα, «χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία», ενώ μίλησε για «τάχιστη επούλωση των πληγών».

Αποχή από το πολιτικό παίγνιο

Ταυτοχρόνως, όσο το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου σε «επιχειρησιακό» επίπεδο είναι η εγρήγορση, τόσο το μήνυμα σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο είναι η… ψυχραιμία. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην σηκώσουν το γάντι της πολιτικής αντιπαράθεσης ακόμη κι αν προκληθούν. Άλλωστε, χθες, κατά τη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να μην ενδώσουν σε επικοινωνιακά παιχνίδια «πάνω στους νεκρούς», όσο κι αν τυχόν προκληθούν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν –ως τώρα τουλάχιστον- την ικανοποίησή τους από το γεγονός πως οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν εμφανιστεί «συγκρατημένοι» στις πρώτες δηλώσεις τους και περιορίζονται στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των καταστροφών και επούλωσης των πληγών, αφήνοντας τις επικοινωνιακές εντυπώσεις και την ανούσια αντιπαράθεση γι’ αργότερα. Αρκεί, βεβαίως, όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες, να… συνεχίσουν έτσι, ώστε «να δείξουν εμπράκτως πως σέβονται και θλίβονται για τους νεκρούς» των πλημμυρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα