Συνάντηση Τσίπρα- Κοτζιά στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ

Συνάντηση Τσίπρα- Κοτζιά στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών με φόντο τις ελληνορωσικές σχέσεις. Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ, έλεγαν νωρίτερα πηγές του ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη περί αναβολής της επίσκεψης

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και είναι εφ όλης της ύλης, όμως πραγματοποιήθηκει στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συζητήθηκε συνεπώς και αυτό το ζήτημα.

Σημειωτέον ότι απόψε στις οκτώ και μισή ο κ.Κοτζιάς θα μιλήσει στην επιστημονική ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει ότι η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, θα αναβληθεί. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, “η χρονική περίοδος δεν κρίνεται κατάλληλη για την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας”.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα περί αναβολής της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει λόγο για συνέπειες της απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Από τη ρωσική πλευρά παράλληλα έγινε λόγος για απελάσεις Ελλήνων διπλωματών χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες.

“Eχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα έρθουν αντίμετρα. Δεν γνωρίζουμε πότε, ποιους και πόσους θα απελάσουμε, αλλά θα απαντήσουμε”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά προ ημερών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ.

Το χρονικό της έντασης

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η Μόσχα “απάντησε” καλώντας τον Ελληνα πρέσβη για εξηγήσεις ενώ την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε προειδοποιήσει με συνέπειες.

Οι προετοιμασίες πάντως για την επίσκεψη Λαβρόφ είχαν παγώσει εδώ και μέρες. “Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν αρκετούς μήνες και η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο. Ωστόσο, για την ώρα δεν διεξάγεται η προετοιμασία της» αναφερόταν από πηγή του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα