Τα μηνύματα του Γερμανού πρέσβη για την έξοδο και την επόμενη ημέρα

Τα μηνύματα του Γερμανού πρέσβη για την έξοδο και την επόμενη ημέρα
Ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ Eurokinissi

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γιενς Πλέτνερ εκτιμά ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και διαμηνύει ότι το ζήτημα είναι η έξοδος να γίνει επιτυχώς. Πως οι εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο επηρεάζουν την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο

Στη δουλειά που μένει να γίνει ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα τον Αύγουστο επικεντρώνει το Βερολίνο, εστιάζοντας στην επιτυχία της εξόδου από το μνημόνιο ανεξαρτήτως “ταμπέλας” και κυρίως στο γεγονός πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικών δεσμεύσεων, που είναι υποχρεωμένα να τηρούν όλα τα μέλη της ΕΕ.

Ο Γερμανός πρέσβης Γιενς Πλέντερ μιλώντας με δημοσιογράφους εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη. Δήλωσε πάντως ότι δε θα μπει στη διαδικασία να πει εάν η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι “καθαρή ή όχι” καθώς το σημαντικό είναι να γίνει επιτυχώς.

Και υπενθύμισε με νόημα ότι και μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, στην οποία όλες οι χώρες μοιράζονται την κυριαρχία και έχουν υποχρεώσεις. Σημείωσε δε πως εάν προχωρήσει η τραπεζική ένωση, οι χώρες της ΕΕ θα μοιράζονται ακόμη περισσότερο την κυριαρχία τους.

Θέλησε έτσι ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι και μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό την εποπτεία των κανόνων που θέτει η ΕΕ- κάτι βέβαια που συνομολογεί και η Αθήνα.

Αυτό που δεν είπε ο Γερμανός πρέσβης είναι πως η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί δύσκολες εσωτερικές ισορροπίες.

Στο Bundestag, η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά μία ασφαλή πλειοψηφία. Οι περισσότεροι εκ των βουλευτών της CDU που δημιουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια ζήτημα για την Ελλάδα έχουν επανεκλεγεί. Ο πάλαι πότε κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι (FDP) μπήκαν ξανά στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά δεν μπήκαν τελικά στην κυβέρνηση και βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού για… ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επενδύει σε επικίνδυνα παιχνίδια με το προσφυγικό. Την πίεση των δύο αυτών κομμάτων νιώθουν καταρχήν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το δεύτερο κόμμα της ένωσης της οποίας ηγείται η Μέρκελ, και με τη σειρά τους επηρεάζουν και τη συντηρητική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Πως οι εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο επηρεάζουν την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο

Το κυριότερο όμως είναι πως τον Οκτώβριο έχει εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Και αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο στις εθνικές εκλογές έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό ποσοστό.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και ως εκ τούτου μέχρι τις 21 Ιουνίου πρέπει να έχει υπάρξει μία απόφαση για το ελληνικό χρέος. Η Άνγκελα Μέρκελ (και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) φαίνεται πως θέλουν το “ελληνικό πρόβλημα” να έχει τελειώσει τον Αύγουστο, ώστε να μπορούν να πουν στους Γερμανούς ψηφοφόρους πως η πολιτική τους όσον αφορά στην ελληνική κρίση δικαιώθηκε και η Ελλάδα βγαίνει απο τα μνημόνια χωρίς οι Γερμανοί να χρειαστεί να ξαναδώσουν λεφτά. Για αυτό το λόγο εξάλλου, ακόμη και εάν δεν το λέει κανείς στο Βερολίνο δημόσια, η γερμανική κυβέρνηση δεν… τρελαίνεται με την ιδέα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης: Κάτι τέτοιο σημαίνει χρηματοδότηση και ως εκ τούτου θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική Βουλή όπου FDP (και από κοντά και η AfD) θα έκανε σόου.

Ομοίως ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, θα ήθελε να τελειώσει το ελληνικό δράμα. Όμως και εκείνος οφείλει να λάβει υπόψη του τις εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης και το άγχος των Χριστιανοκοινωνιστών εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βαυαρία.

Για αυτό το λόγο δεν αρέσει ιδιαίτερα στους Γερμανούς ο όρος “καθαρή έξοδος” που μπορεί να παρερμηνευθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας ως εγκατάλειψη του “μεταρρυθμιστικού δρόμου” από την Ελλάδα, ούτε η συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους- έστω και εάν στην πραγματικότητα (μετά βέβαια από εξοντωτικές διαπραγματεύσεις) θα γίνει. Αλλά οι Γερμανοί φαίνεται πως συμφωνούν με το ένα σκέλος της περίφημης ρήσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή: Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.

Το Βερολίνο ως γνωστόν διαφωνεί με το ΔΝΤ για το χρέος και ειδικότερα με την απαίτηση του Ταμείου να συνδέεται αυτόματα η πορεία εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ενώ η Αθήνα θεωρεί πως μία “γενναία” ρύθμιση χρέους θα βοηθήσει την έξοδο στις αγορές με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο, οι Γερμανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι τις αγορές ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, κατά το “ευαγγέλιο” του Σόιμπλε, το οποίο με το βλέμμα στις εσωτερικές ισορροπίες δεν εγκαταλείπει ο Σολτς.

Το συμπέρασμα λοιπόν από όσα λένε και όσα δε λένε οι Γερμανοί είναι πως έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι με διαπραγματεύσεις μέχρι τελευταία στιγμή, ακόμη και στην πόρτα της εξόδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα