Της αναδοχής στο Κίνημα Αλλαγής

Της αναδοχής στο Κίνημα Αλλαγής
Φωτό αρχείου: Το έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής Nikos Libertas / SOOC

Η αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια δοκιμάζει τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ. Παρά την αρχική θετική τοποθέτηση στην επιτροπή, η πλειοηψηφία των βουλευτών της ΔΗΣΥ διαφωνούν. Κωνσταντινόπουλος, Λοβέρδος και Βενιζέλος δε θέλουν να ψηφίζουν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ όμως είναι Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ.

Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής ήρθε με το νομοσχέδιο για την αναδοχή που προβλέπει την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ενώ ήταν θετική η αρχική τοποθέτηση των εισηγητών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Εύη Χριστοφιλοπούλου) και του Ποταμιού (Σπύρος Λυκούδης) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν αφού βουλευτές της ΔΗΣΥ άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να μεταφέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη ή να δημοσιοποιούν στα ΜΜΕ τη δυσφορία τους.

Το πράγμα άρχισε να μπερδεύεται πολύ από τη στιγμή που επανήλθε η άποψη ότι δεν πρέπει να δίνει η κεντροαριστερά προοδευτικό άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν διαφωνούν οι ΑΝΕΛ με κάποια πολιτική του πρωτοβουλία. Το είπε δημόσια ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, φαίνεται πως συμμερίζεται την ίδια άποψη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ δύσκολα θα υπέθετε κανείς ότι ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να ψηφίσει ο,τιδήποτε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη θετικός είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ βουλευτής Επικρατείας Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δεν θα αλλάξει εύκολα θέση.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή ακούγονται τα πάντα, από αποχή μέχρι ψήφο κατά συνείδηση, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί η φόρμουλα με την οποία θα γίνει η κυοφορούμενη αναδίπλωση και κυρίως με την οποία θα αποφευχθούν εντυπώσεις εσωτερικού ρήγματος στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο Ποτάμι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε πολύ πρόσφατα τη θετική στάση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επομένως, φαίνεται δύσκολο να κάνουν πίσω οι βουλευτές του Ποταμιού μόνο και μόνο για να μην διαφοροποιηθούν από από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι η ιδέα του “παρών” με την επίκληση παραλείψεων στο νομοσχέδιο, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν διαρροές προς το ΝΑΙ, ενώ είναι πια σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στάσης θα μεταφραστεί ως απόρροια του προβλήματος συνοχής στο Κίνημα Αλλαγής.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στο News 24/7 πως “τα πράγματα είναι δύσκολα”, “απόφαση δεν έχει ληφθεί” και θα συζητηθούν όλα από την αρχή, ενώ θα εξεταστεί το νομοσχέδιο σε βάθος και στο σύνολό του. Διαβεβαίωναν, πάντως, πως εξακολουθεί να ισχύει η θέση υπέρ του μη ετεροκαθορισμού (να μην ψηφίζουν ό,τι δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ) παρά την αντίθετη διάθεση βουλευτών και στελεχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα