#TheDress, το φόρεμα που δίχασε το διαδίκτυο. Εσύ τι χρώμα βλέπεις;

default image

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες έγινε ένα φόρεμα και το χρώμα αυτού. Χρήστες ανά το κόσμο διαφωνούσαν για το χρώμα του και χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα (Pics+Vid)

Όλο το διαδίκτυο σήμερα ασχολείται με ένα κ@λοφόρεμα- επιτρέψτε μου την έκφραση αλλά έξαλλη έχω γίνει. Ακόμα και εδώ στο γραφείο συνάδελφοι ρώταγαν η μια την άλλη “τι χρώμα είναι;, για πες”. Αν με ρωτήσετε, ειλικρινά θα σας απαντήσω με το χέρι στη καρδιά: ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ αλλά έχει γίνει χαμός στο διαδίκτυο και… majority rules- κοινώς κερδίζει η πλειοψηφία. Μάλιστα μέχρι και η επιστήμη απεφάνθη για το χρώμα. Τόσος ντόρος ούτε για το φόρεμα της Λεβίνσκι!

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Το γαϊτανάκι άρχισε από την μπλόγκερ Swiked ο οποίος υπό το hashtag #TheDress ζήτησε τη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου για το τι χρώμα είναι το φόρεμα καθώς εκείνος και οι φίλοι του δεν μπορούσαν να καταλήξουν.

Έτσι σύσσωμο το διαδίκτυο χωρίστηκε σε στρατόπεδα, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι είναι χρυσό με λευκό #whiteandgold και τους υπόλοιπου ότι το φόρεμα είναι μπλε με μαύρο #blackandblue.

Μάλιστα η γνωστή ιστοσελίδα Buzfeed έκανε quiz μεταξύ των αναγνωστών της στο οποίο τα δύο τρίτα αυτών το βλέπουν χρυσό και μαύρο, ενώ και ο Independent (!), έκανε δημοσκόπηση χωρίς να καταφέρνει να βγάζει άκρη αφού στο τσακ το κοινό απεφάνθη ότι το βλέπει μπλε με μαύρο.

 

Το εν λόγω φόρεμα έχουν φορέσει αρκετές celebrities, εκ των οποίων οι Kate Middleton, Kim Kardashian και Taylor Swift. Μάλιστα, η τελευταία μαζί με την Anna Kendrick μπήκαν στην διαδικασία να πουν τη δική τους άποψη επί του χρώματος. Η μεν Taylor Swift το βλέπει μπλε με μαύρο ενώ η δεύτερη λευκό με χρυσό.

 

Για όλα φταίει ο φωτισμός

Λοιπόν, για να μη μακρηγορούμε η επιστήμη παρενέβη για να μας δώσει τα φώτα της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το χρώμα του φορέματος έχει να κάνει με τη βιολογία και ειδικότερα με το πως έχουν εξελιχθεί τα μάτια και ο εγκέφαλός μας ώστε να βλέπουμε το χρώμα σε ένα ευήλιο κόσμο.

Οι άνθρωποι έχουμε φτιαχτεί να βλέπουμε στη φως της ημέρας αλλά το φως αυτό αλλάζει τα χρώματα. Είμαστε εξοπλισμένοι με κάτι που ονομάζεται “σταθερότητα χρώματος”, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι το κόκκινο χρώμα φαίνεται κόκκινο ακόμα και αν είστε σε έντονο φωτισμό ή χαμηλό φωτισμό. Αλλά κάτι παράξενο αρχίζει να συμβαίνει αν ο φωτισμός είναι χρωματισμένος.

“Εάν μπω σε ένα δωμάτιο και στραφώ προς ένα φως που είναι κόκκινο, τα λευκά πράγματα θα αντανακλούν όλο αυτό το κόκκινο φως”, εξήγησε ο ειδικός ερευνητής χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Washington. Dr. Neitz. “Αλλά αν έχω επίσης ένα κόκκινο πράγμα, τότε αυτό θα αντανακλά το κόκκινο φως, πάρα πολύ”. Έτσι, όταν το μυαλό σας προσπαθεί να επεξεργαστεί τι χρώμα είναι κάτι στο κόκκινο φως, η καλύτερη εικασία του είναι να πει ότι είναι άσπρο. ακόμα και αν, υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού, είναι πραγματικά κόκκινο.

Κάτι τέτοιοι φαίνεται πως συμβαίνει και με το φόρεμα. Η φωτογραφία ενδεχομένως να τραβήχτηκε σε μπλε φωτισμό, το οποίο κάνει το μυαλό σου να νομίζει ότι είναι λευκό. Αυτό έχει μια λογική, ωστόσο δεν είναι λογικό, το γεγονός ότι κάποιοι το βλέπουν μπλε και άλλοι λευκό! Συγκεκριμένα, ο Dr. Neitz ερευνά τις διαφορές στον τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι, και ακόμα και αυτός δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.

“Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από τον διπλανό μας, αλλά το σημερινό συμβάν έχει μεγάλη απόκλιση”, σημειώνει.

“Διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα, μπαίνουν μέσα στα μάτια μας μέσα από τους φακούς και “χτυπούν” τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί, οι χρωστικές ουσίες διεγείρουν τις νευρικές συνδέσεις του οπτικού φλοιού και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να σχηματίσει αυτά τα σήματα που λαμβάνει σε μια εικόνα”, εξηγεί με τη σειρά του ο νευροεπιστήμονας Bevil Conway.

Όπως αναφέρει, “ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλτράρει και φωτίζει αυτό που λαμβάνει για να δει το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου αλλά το μπλε χρώμα του φορέματος επηρεάζει αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου. Το οπτικό σύστημα κοιτάζει την εικόνα και προσπαθεί να βρει τα χρώματά της αλλά αυτά τα βλέπει ο καθένας ανάλογα με τον φωτισμό που επικρατεί”.

“Έτσι, οι άνθρωποι που βλέπουν λιγότερο τη μπλε πλευρά θεωρούν ότι το χρώμα του φορέματος είναι λευκό με χρυσό ενώ εκείνοι που βλέπουν λιγότερο την χρυσή απόχρωσή του καταλήγουν να υποστηρίζουν ότι το χρώμα του φορέματος είναι μπλε και μαύρο”, καταλήγει.

Για την ιστορία το φόρεμα είναι μπλε με μαύρο…

πηγή: buzzfeed, wired

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα