Έρευνα 20/20: Το προφίλ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα

Έρευνα 20/20: Το προφίλ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα
Κόσμος με μάσκες περπατά στην Αθήνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EIROKINISSI

Τι πιστεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για την επικινδυνότητα του κορονοϊού, πώς βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μπάιντεν, τον Πούτιν και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι απαντήσεις στη νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7.

Το 20/20 του NEWS 24/7 παρουσιάζει τη νέα έρευνα της aboutpeople η οποία διερευνά τις στάσεις σχετικά με την πανδημία και άλλα κοινωνικά θέματα, τόσο των πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 όσο και εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

Τι πιστεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες για την πανδημία και το εμβόλιο; Ποιες οι απόψεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Συμφωνία των Πρεσπών, τον Τζο Μπάιντεν, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και για την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη;

Πώς στέκονται απέναντι στους μετανάστες και τις έμφυλες σχέσεις;

Πανδημία, εμβόλιο και περιοριστικά μέτρα

Η πανδημία φοβίζει περίπου 7 στους 10 ερωτώμενους (68,1%), το 78,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο και το 29,3% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

Το 70% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλώνει ότι δεν το φοβίζει η πανδημία, ενώ το 21,1% των εμβολιασθέντων δηλώνει πως δεν φοβάται την επέλαση του κορονοϊού.

Το 58,7% πιστεύει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Με αυτή την άποψη συμφωνεί το 72,6% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ διαφωνεί το 92,1% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

Παρόμοια περίπου εικόνα έχουμε και στην ερώτηση που αφορά τα περιοριστικά μέτρα (τεστ, απαγόρευση εισόδου σε καφε κλπ) για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Συμφωνεί με αυτά το 65,9% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο και διαφωνεί το 93,3% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα (30/8) το εμβόλιο, δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία για αυτό και φοβούνται πιθανές παρενέργειες (41%), ενώ το 16,8% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται το “σύστημα” γενικά και το 11,7% θεωρεί ότι ο κορονοιός είναι μια γρίπη και άρα δε χρειάζεται να κάνει εμβόλιο.

Περίπου ένας στους δέκα μεταθέτει τον εμβολιασμό του για αργότερα. Αντίστοιχα, το 85,9% εκείνων που έχουν κάνει το εμβόλιο, δηλώνουν ότι θα έκαναν και τρίτη δόση αν το πρότειναν οι υγειονομικές αρχές.

Πιο αισιόδοξοι οι εμβολιασμένοι

Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον από εκείνους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα σε ποσοστό 35,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 13,3%.

Πρέσπες και δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 53,7% έχει θετική άποψη, ενώ αρνητική έχει το 42,5%.

Θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 60,6% των εμβολιασμένων, ποσοστό που πέφτει στο 28% για τους ανεμβολίαστους.

Θετική άποψη για την Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει το 40,7% των πολιτών, ενώ αρνητικά τοποθετείται το 51,2.

Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικά απέναντι στην Συμφωνία διάκειται το 46,3%, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους θετικά εκφράζεται το 20,1%.

Στο δημοψήφισμα του 2015, “Ναι” είχε ψηφίσει το 25,9% των ερωτηθέντων και “όχι” το 43,5%.

Μεταξύ των εμβολιασμένων, το 29,9% είχε ψηφίσει “ναι”, ενώ το 42,6% είχε ψηφίσει “όχι”.

“Ναι”, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους είχε ψηφίσει το 11,1%, ενώ “όχι” το 48%.

Μπάιντεν οι εμβολιασμένοι, Πούτιν οι ανεμβολίαστοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δημοφιλία 59,7% μεταξύ όσων έχουν κάνει το εμβόλιο και 19,7% σε όσους δεν το έχουν κάνει.

Αντίστοιχα ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δημοφιλία 33,5% σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και 61% σε όσους δεν το έχουν κάνει.

Είναι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα;

Στο σύνολο των ερωτηθέντων πολιτών, το 77,7% θεωρεί ότι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία, παρά τα όποια προβλήματά της, είναι το καλύτερο δυνατό πολίτευμα. Με αυτή την θέση διαφωνεί το 25,4% των ερωτηθέντων.

Το 85,5% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο πιστεύουν ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παρόλα τα προβλήματα της είναι το καλύτερο πολίτευμα, ενώ το ποσοστό σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 50%.

Εξέλιξη, μετανάστες και φύλα

Το 75,9% των πολιτών θεωρεί ότι χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το 21,9% θεωρεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής μας.

Το 85,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο συμφωνεί με την άποψη ότι η εξέλιξη στην επιστήμη και την τεχνολογία έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, ενώ ότι έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής μας πιστεύει το 12,7%.

Ότι η ποιότητα ζωής μας έχει βελτιωθεί πιστεύει και το 41,4% όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο με το 55% εξ αυτών να πιστεύει ότι πριν 40-50 χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα και η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής.

Το 67,2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα είχε πρόβλημα εάν στο διπλανό σπίτι έμενε οικογένεια μεταναστών, ενώ το 28,9% δηλώνει πως θα είχε πρόβλημα.

Το 71,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα είχαν πρόβλημα αν στο διπλανό σπίτι έμενε κάποιος μετανάστης. Το ίδιο απάντησε και το 53,7% εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος μόνο το 9,1% των εμβολιασμένων και το 14,9% των ανεμβολίαστων συμφωνεί με τη φράση “οι άνδρες είναι πιο ικανοί από τις γυναίκες στο να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις”.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Αυγούστου και συμμετείχαν 864 ερωτώμενοι. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30/8 είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7 στους 10 ενήλικες.

Ολόκληρη η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα