Κακοκαιρία INES: “Τριπλό κοκτέιλ” από σκόνη, βροχές και ανέμους – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Διαβάζεται σε 9'
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Η κακοκαιρία INES εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Δείτε αναλυτικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε από χθες, καθώς η χώρα μας επηρεάζεται από το χαμηλό βαρομετρικό με την ονομασία “INES” που ήρθε από τη βόρεια Αφρική και το οποίο επηρεάζει διάφορες περιοχές, με την εκδήλωση καταιγίδων, ισχυρών ανέμων και έντονης μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, καιρικό σύστημα, με την ονομασία INES -όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας- από τις ακτές της Τυνησίας κινούμενο βορειοανατολικά προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας, από χθες τη νύχτα (15/5) και μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (17/5), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και με πολύ ενισχυμένους ανέμους στην ανατολική και τη νότια χώρα.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (16-05-25) στην περιοχή Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία

2. Την Παρασκευή (16-05-25) από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία

3. Από το απόγευμα της Παρασκευής (16-05-25) και έως και το πρωί του Σαββάτου (17-05-25) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).

Β. Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι (8 με ριπές 9 μποφόρ) την Παρασκευή (16-05-25) στο Αιγαίο και την Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο.

Γ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).

LIVE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή (16/05)

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και με ενισχυμένους ανέμους στα ανατολικά και νότια.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).

Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 8 με ριπές έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο και την Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο και την ότια Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και μικρή άνοδο στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 24 και στην Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Το βράδυ στη Θράκη θα στραφούν σε νότιους 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6, στο Ιόνιο τοπικά 7 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι έως 8 μποφόρ. Γρήγορα στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στα νότια έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Στερεά.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στη νότια Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και στην Κρήτη 26 τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στα βόρεια (περιοχή Λήμνου). Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 ενισχυόμενοι γρήγορα στα 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στις Σποράδες τοπικά 6 στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις προμεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο (17/05)

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 24 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή (18/05)

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός τη Δευτέρα (19/05)

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός την Τρίτη (20/05)

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Θα “πνιγούμε” στη σκόνη

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, η χώρα αναμένεται να επηρεαστεί εκ νέου από θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες μεταφέρουν μαζί τους σκόνη.

Σήμερα και αύριο, οι βροχές στα βόρεια και κεντρικά θα συμβάλλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, καθώς η σκόνη θα κατακαθίσει στο έδαφος μέσω των κατακρημνίσεων. Από την Παρασκευή και μετά, όπως τονίζει το AtmoHub, οι νότιες περιοχές της χώρας αναμένεται να επηρεαστούν εντονότερα, με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 150 μg/m³.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:

  • Πελοπόννησος
  • Κρήτη
  • Νησιά του Αιγαίου
  • Στερεά Ελλάδα και
  • Νησιά του Ιονίου.

Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει το AtmoHub, συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με αλλεργίες και στους ηλικιωμένους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα